«Πλαστό» το μεταπτυχιακό του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας;

Θέμα έχει προκύψει στη γειτονική Ιταλία με τους τίτλους σπουδών του καθηγητή Νομικής Τζουσέπε Κόντε, τον οποίο πρότειναν το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά ως πρωθυπουργό στην νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, ο Ιταλός υποψήφιος πρωθυπουργός έχει δηλώσει, ότι έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Όμως οι New York Times έπειτα από μια πρώτη εξακρίβωση αναφέρουν, ότι δεν βρήκαν το όνομά του στα αρχεία του συγκεκριμένου πανεπιστημίου. Ωστόσο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο, ο Κόντε να έχει παραφουσκώσει τα ακαδημαϊκά διαπιστευτήριά του στο βιογραφικό του. Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε από το εν λόγω κόμμα, ο Κόντε ουδέποτε ισχυρίσθηκε, πως παρακολούθησε συγκεκριμένα μαθήματα, ούτε ότι πήρε δίπλωμα μάστερ από το πανεπιστήμιο αυτό.

«Ο Κόντε, όπως οποιοσδήποτε ερευνητής, πήγε στο εξωτερικό για να σπουδάσει, να βαθύνει τη γνώση του, να τελειοποιήσει τις γνώσεις του στην αγγλική νομική ορολογία», αναφέρει το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Προσθέτει δε, ότι «έτσι ο διεθνής και ο ιταλικός Τύπος φωνάζουν για υποτιθέμενους τίτλους σπουδών, που ο Κόντε ουδέποτε ισχυρίσθηκε πως διαθέτει». Χθες τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα επισημοποίησαν την υποψηφιότητα του Τζουσέπε Κόντε για την πρωθυπουργία, αλλά ο Ιταλός Πρόεδρος δεν αναμένεται να αναθέσει σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο και στη συνέχεια με την πρόεδρο της Γερουσίας Ελιζαμπέτα Καζελάτι, τους οποίους ενημέρωσε για την έκβαση των μέχρι τώρα προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Ματαρέλα το απόγευμα θα μεταβεί εκτός Ρώμης λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων και είναι πιθανό να συναντήσει αύριο τον Ιταλό υποψήφιο πρωθυπουργό.

Όπως αναφέρει ο Τύπος, ο Ιταλός Πρόεδρος δεν είναι ένας απλός «συμβολαιογράφος», αλλά έχει ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης στην διαδικασία επιλογής του πρωθυπουργού και των υπουργών. Αυτή την φορά, τα δυο ιταλικά αντισυστημικά κόμματα ακολούθησαν μια «ανορθόδοξη» μέθοδο. Πρώτα συνέγραψαν το πρόγραμμα και επέλεξαν το όνομα του πρωθυπουργού και μετά ανακοίνωσαν στον Ιταλό Πρόεδρο, ότι «κλείδωσε» η συμφωνία τους, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί, ότι περιορίζει την ελευθερία κινήσεων του Ματαρέλα.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, ο Ιταλός Πρόεδρος με καταγωγή από την Σικελία, θέλει να βεβαιωθεί, ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει ευρεία αυτονομία κινήσεων από τα επιτελεία των πολιτικών δυνάμεων που τον υπέδειξαν. Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν παράλληλα, ότι κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ματέο Σαλβίνι και τον Λουίτζι Ντι Μάιο, ο Ματαρέλα τόνισε και πάλι, ότι δεν πρέπει να κινδυνεύσουν οι αποταμιεύσεις των Ιταλών και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Σήμερα εξάλλου έφτασε και μια νέα προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αντιπρόεδρός της Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στον γερμανικό Τύπο κάλεσε την Ιταλία «να ασκήσει μια λογική δημοσιονομική πολιτική» διότι «πρόκειται για την χώρα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ζώνη του Ευρώ, μετά την Ελλάδα».

ΚΟΣΜΟΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΠΛΑΣΤΟ, ΙΤΑΛΙΑΣ