παπαδημούλης-ετήσια-απώλεια-240-δισ-δολ-410423
ΚΟΣΜΟΣ | 02.12.2017 | 18:10

Παπαδημούλης: Ετήσια απώλεια 240 δισ. δολαρίων από φορολογικούς παραδείσους

Ομιλία στην εκδήλωση του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», με θέμα «Paradise Papers: Φορολογικοί Παράδεισοι Ενάντια στους Φορολογούμενους Πολίτες», απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «ο ΟΟΣΑ υπολογίζει με συντηρητικούς υπολογισμούς ότι κάθε χρόνο χάνονται μέχρι 240 δισ. δολάρια από τη μετατόπιση κερδών σε «φορολογικούς παραδείσους» σε παγκόσμια κλίμακα», συμπληρώνοντας πως «μόνο στην ΕΕ οι ετήσιες απώλειες εσόδων για τα κράτη-μέλη φτάνουν τα 190 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από 2,6 τρισ. δολάρια στην Ευρώπη είναι σταθμευμένα σε offshore».

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη:

«Οι μεγάλες κρίσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε ΗΠΑ και ευρωζώνη την τελευταία δεκαετία συνοδεύτηκαν από σοβαρές αποκαλύψεις για το μέγεθος της παγκόσμιας φοροδιαφυγής. Αποκαλύψεις άκρως ενδεικτικές της αναποτελεσματικότητας των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού.

Η απάτη, το οικονομικό έγκλημα, οι περιπτώσεις διαφθοράς δεν εμπλέκουν μόνο ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, τράπεζες και πολυεθνικές, που επιχειρούν να επεκτείνουν τα περιθώρια κερδοφορίας τους. Εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα, αλλά και κυβερνήσεις όταν αυτές υιοθετούν πολιτικές, που επιτρέπουν τη μετακύληση των βαρών της φοροδιαφυγής στις πλάτες των πολιτών.

Έτσι, τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια, και με τη συναίνεση των περισσότερων κυβερνήσεων του λεγόμενου «αναπτυγμένου κόσμου», ποτέ μέχρι σήμερα δεν μπήκε φρένο στις παράνομες οικονομικές πρακτικές. Χαρακτηριστικά ο ΟΟΣΑ υπολογίζει με συντηρητικούς υπολογισμούς ότι κάθε χρόνο χάνονται μέχρι 240 δισ. δολάρια από τη μετατόπιση κερδών σε «φορολογικούς παραδείσους» σε παγκόσμια κλίμακα.

Στο ίδιο έργο θεατές είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αποκαλύψεις για τους «φορολογικούς παραδείσους» μέσω των οποίων πραγματοποιείται σήμερα πάνω από το 1/3 του παγκόσμιου εμπορίου έχουν «ξεγυμνώσει» τις οικονομικές πολιτικές που υιοθετεί η ΕΕ.

Από τα WikiLeaks και τα LuxLeaks μέχρι τα Panama Paper, τα Paradise Papers και την πρόσφατη έκθεση της Oxfam είναι σαφές πως χωρίς την υποστήριξη κυβερνήσεων που επιτρέπουν το profit shifting, οι οικονομικές ελίτ δεν θα είχαν τα ίδια περιθώρια κερδοφορίας.

Για παράδειγμα, μέσα στην εβδομάδα η Oxfam υποστήριξε ότι τουλάχιστον η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «φορολογικοί παράδεισοι» αν η ΕΕ εφάρμοζε τα κριτήρια που θέτει στο εσωτερικό της. Οι νομιμοφανείς «κομπίνες» διάφορων κολοσσών που φοροδιαφεύγουν σε βάρος του 99% της κοινωνίας υποστηρίζονται από σειρά κρατών-μελών, κυρίως εύρωστων οικονομιών, που αρνούνται να συνεργαστούν.  Έτσι, μόνο στην ΕΕ οι ετήσιες απώλειες εσόδων για τα κράτη μέλη φτάνουν τα 190 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από 2,6 τρισ. δολάρια στην Ευρώπη είναι σταθμευμένα σε offshore.

Είναι αδιανόητο κράτη-μέλη να συντηρούν φορολογικούς παραδείσους στο εσωτερικό τους, κλέβοντας φορολογικά έσοδα από τα άλλα κράτη-μέλη και τους φορολογουμένους, μόνο και μόνο για να κερδίσουν στους προϋπολογισμούς τους.