Πανικός για τον Έμπολα

Η ραγδαία εξάπλωση του Έμπολα αλλά και τα υψηλά επίπεδα θνησιμότητας από τον θανατηφόρο ιό – ενδέχεται να φτάσουν και το 70% – έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 9.000 αυτή την εβδομάδα. Ο θάνατος του 56χρονου υπαλλήλου του ΟΗΕ στην Γερμανία θέτει σε συναγερμό τις αρχές στην Ευρώπη. Μέτρα για την θωράκιση από τον ιό λαμβάνει και η χώρα μας.

Οι αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά ανακοίνωσαν ότι σε κάθε εμπορικό πλοίο, που θα καταφθάνει στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, Car Terminal και ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη ή στο αγκυροβόλιο, θα διαβιβάζεται αμέσως και πριν επιτραπεί η επιβίβαση και η αποβίβαση σε αυτό, μια ειδική φόρμα, προκειμένου να συμπληρωθεί από τον πλοίαρχο του πλοίου.

Σε αυτήν θα ζητείται αναλυτική καταγραφή των τελευταίων ταξιδιών του πλοίου όχι μόνο με αναφορά στο λιμάνι απόπλου αλλά και σε όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς, ακόμα και για ανεφοδιασμό, με την υποχρέωση αναγραφής λεπτομερώς της διάρκειας του ταξιδιού.

Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται γνωστό εάν το πλοίο έχει προσεγγίσει σε λιμάνι «ύποπτης» χώρας για μετάδοση του ιού και πριν από πόσες ημέρες, δεδομένου ότι ο χρόνος επώασης και εκδήλωσης της ασθένειας είναι 21 ημέρες.

Σε περίπτωση, που υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιο μέλος του πληρώματος έχει ή μπορεί να έχει ασθενήσει από τον ιό Έμπολα θα ενημερώνεται άμεσα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και το ΕΚΑΒ, ώστε να επιληφθούν σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο πρόληψης.

Χωρίς συμπτώματα Έμπολα οι πέντε επιβάτες του αεροσκάφους στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι πέντε επιβάτες που απομακρύνθηκαν την Δευτέρα από αεροσκάφος στη Βοστόνη επειδή παραπονέθηκαν ότι είχαν συμπτώματα γρίπης δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα. Το αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας Emirates που προερχόταν από το Ντουμπάι καθηλώθηκε στο έδαφος και τέθηκε σε καραντίνα επί δύο ώρες μόλις προσγειώθηκε στο αμερικανικό έδαφος.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι οι πέντε επιβάτες δεν έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα, αλλά ούτε και από το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Mers). Επίσης, έγινε γνωστό ότι κανένας από τους πέντε αυτούς ανθρώπους δεν είχε ταξιδέψει στη δυτική Αφρική.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά επιπλέον ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων του Έμπολα είναι ήδη πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρεται επίσημα. Υπολογίζει ότι υπάρχουν πιθανόν μιάμιση φορά περισσότερα κρούσματα στη Γουινέα, διπλάσια κρούσματα στη Σιέρα Λεόνε και δυόμισι φορές περισσότερα κρούσματα από τα επισήμως καταγραφέντα στη Λιβερία.

Πηγή: real.gr

ΚΟΣΜΟΣ, ΙΟΣ, ΕΜΠΟΛΑ


Αφήστε μια απάντηση