παγκόσμια-ημέρα-της-γυναίκας-τρομάζο-227936
ΚΟΣΜΟΣ | 08.03.2014 | 10:15

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Τρομάζουν τα στοιχεία ερευνών

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Τρομάζουν τα στοιχεία

Μόνο στην Ευρώπη, οι κακοποιημένες γυναίκες ανέρχονται στα 62 εκατομμύρια.

Το 33% των Ευρωπαίων γυναικών έχει πέσει θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών, ενώ μία στις δύο εργαζόμενες γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

Η βία κατά των γυναικών συμβαίνει πολύ συχνά, είναι ενδοοικογενειακή, ελάχιστες φορές δημοσιοποιείται και σπάνια φτάνει στα δικαστήρια.

Αυτές είναι ορισμένες από τις πολλές επισημάνσεις πρόσφατης πανευρωπαϊκής έρευνας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής, που συνεδρίασε με αφορμή τον εορτασμό για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Η βία κατά των γυναικών δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Αυτά είναι δεδομένα που θα πρέπει να μας υποχρεώσουν να δούμε συνολικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ήταν η κοινή παραδοχή των γυναικών- βουλευτών που συμμετείχαν στην Επιτροπή.

Εξάλλου, τονίστηκε η ανάγκη επικύρωσης από την Ελλάδα της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Στην Επιτροπή τονίστηκαν όμως και οι ανισότητες σε σχέση με τους άνδρες και τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κατερίνα Παπακώστα μίλησε για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας της μητρότητας για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε η κ. Παπακώστα, η Επιτροπή προωθεί τροπολογία με την οποία οι έγκυες γυναίκες θα προστατεύονται από τη διαθεσιμότητα, για ένα τουλάχιστον 18μηνο, ενώ θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2012.