παγκόσμια-ανησυχία-για-την-έξαρση-βία-1142892
ΚΟΣΜΟΣ | 25.02.2023 | 16:00

Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση βίας στην Αϊτή

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνώναναφορικά με την έξαρση της βίας στην Αϊτή.

Όπως ανακοίνωσε, χθες, Παρασκευή, ο οργανισμός μία ισχυρή συμμορία έχει καταλάβει πολλές κοινότητες στην κεντρική Αϊτή τις τελευταίες εβδομάδες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 69 ανθρώπους και αναγκάζοντας τις αρχές να εγκαταλείψουν πολλά αστυνομικά τμήματα.

Επιπλέον 83 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί εν μέσω αύξησης της βίας που αναφέρθηκε στην κοιλάδα Artibonite για την οποία οι αξιωματούχοι κατηγορούν μια τοπική συμμορία που ονομάζεται «Baz Gran Grif», που κατά προσέγγιση μεταφράζεται σε «Μεγάλη Δαγκάνα».

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή, γνωστό ως BINUH, δήλωσε ότι η συμμορία «δημιούργησε ένα κλίμα τρόμου, που χαρακτηρίζεται από λεηλασίες, δολοφονίες, απαγωγές, καταστροφές, εκβιασμούς, πειρατεία εμπορευμάτων και φορτηγών και πράξεις βιασμού νεαρών κοριτσιών και γυναικών».

Το γραφείο ανέφερε επίσης πως είναι «ανήσυχο από την ταχύτητα με την οποία η συμμορία έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέες περιοχές και από τη φυγή της αστυνομίας σε πολλές κοινότητες».

Η συμμορία κατηγορείται ότι σκότωσε επτά αξιωματικούς της Εθνικής Αστυνομίας της Αϊτής μέσα σε μια μέρα στα τέλη Ιανουαρίου ως μέρος των συνεχιζόμενων επιθέσεων που ανάγκασαν ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί περίπου 700.000 ανθρώπους στην περιοχή να αναστείλει όλες τις υπηρεσίες πριν από μια εβδομάδα.

Τα σχολεία παραμένουν επίσης κλειστά, ενώ η εμπορική δραστηριότητα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν επιβραδυνθεί, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Η δραστηριότητα των συμμοριών είχε περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στο Πορτ-ο-Πρενς, με τις συμμορίες να ελέγχουν περίπου το 60% του κεφαλαίου, αλλά έχουν γίνει πιο ισχυρές και βίαιες αλλού.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι χιλιάδες άνθρωποι στις κεντρικές κοινότητες Liancourt, Verrettes, Petite Rivière de l’Artibonite και Estère έχουν καταφύγει σε άλλες γειτονιές για να γλιτώσουν από τη συνεχιζόμενη βία.

«Αυτός ο κύκλος βίας πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει», δήλωσε το γραφείο του ΟΗΕ στην Αϊτή. «Προτρέπουμε τις αρχές να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τους κατοίκους της περιοχής καθώς και τις περιουσίες τους».

Η αύξηση της βίας στην κεντρική περιοχή της Αϊτής έρχεται καθώς ο πρωθυπουργός Ariel Henry συνεχίζει να ζητά την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων, ένα αίτημα που υποβλήθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο. Η διεθνής κοινότητα επέλεξε να επιβάλει κυρώσεις και να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλους πόρους.

Τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ επανέλαβαν ότι η βία των συμμοριών στην Αϊτή έχει φτάσει σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες και ότι οι συμμορίες έχουν γίνει πιο ισχυρές από τη δολοφονία του προέδρου Jovenel Moïse το 2021.