ουκρανία-ο-ζελένσκι-τοποθέτησε-τον-ου-1620889
ΚΟΣΜΟΣ | 03.08.2026 | 19:54

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τοποθέτησε τον Ουμέροφ επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε νέα αναδιάταξη της ηγεσίας του ουκρανικού κράτους προχώρησε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τοποθετώντας τον Ρουστέμ Ουμέροφ στη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών.

Παρά τη μετακίνησή του από την προηγούμενη θέση του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ουμέροφ θα διατηρήσει τον ρόλο του επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, συνεχίζοντας τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο αναλαμβάνει την ηγεσία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η απόφαση εντάσσεται στον ευρύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό που ξεκίνησε ο Ζελένσκι τον Ιούλιο, με πιο χαρακτηριστική την αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας Μιχαήλο Φεντόροφ, κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις υποστηρικτών του. Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, ο Ουκρανός πρόεδρος προχώρησε στη συνέχεια και στην αντικατάσταση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι.

Οι επικριτές του Ζελένσκι υποστηρίζουν ότι ανακυκλώνει στενούς συνεργάτες του σε κορυφαίες κρατικές θέσεις, χωρίς να αιτιολογεί επαρκώς τις αποφάσεις του. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι οι αλλαγές αποσκοπούν στην καλύτερη προετοιμασία της χώρας ενόψει ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα, με τη Ρωσία να αναμένεται να εντείνει τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Ο Ουμέροφ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας την περίοδο 2023-2025, εξακολουθεί να έχει κεντρικό ρόλο τόσο στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα όσο και στις διεθνείς επαφές για τη συνεργασία της Ουκρανίας με τους συμμάχους της στον τομέα της τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Διονύσης Παπατριανταφύλλου

Ο Διονύσης Παπατριανταφύλλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στη δημοσιογραφία, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ιστοσελίδες και περιοδικά αναφορικά με το ελληνικό πολιτικό και κομματικό σύστημα. https://www.linkedin.com/in/dionysis-papatriantafyllou-4a4282335?utm_source=share_via&utm_content=profile&utm_medium=member_android