Ολλανδία: Ανακαλεί τον πρέσβη της στο Ιράν

Τον πρεσβευτή της στην Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ανακαλεί η Ολλανδία, μετά την απέλαση από το Ιράν δύο Ολλανδών διπλωματών, ως συνέχεια μιας υπόθεσης που αφορούσε τη δολοφονία δύο Ιρανών αντιφρονούντων το 2015 και 2017 στην Ολλανδία.

Η ολλανδική κυβέρνηση, που κατηγόρησε τον Ιανουάριο το Ιράν ότι ενεπλάκη στις δολοφονίες αυτές, «αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ολλανδίας στην Τεχεράνη για διαβουλεύσεις», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ.

«Η απόφαση αυτή ακολουθεί την ανακοίνωση από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία δύο Ολλανδοί συνεργάτες της πρεσβείας στην Τεχεράνη κηρύχθηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα και πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα», συνέχισε.

Έπειτα από την ανακοίνωση αυτή, που έγινε τον Φεβρουάριο, η Χάγη κάλεσε «αμέσως» στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ιρανό πρεσβευτή στην Ολλανδία.

Του εξηγήθηκε σαφώς πως «η απέλαση των δύο Ολλανδών υπαλλήλων, που έχουν επιστρέψει στην Ολλανδία, είναι «απαράδεκτη» και «αρνητική για την εξέλιξη των διμερών σχέσεων», γράφει ο Μπλοκ σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, η Τεχεράνη απέλασε τους Ολλανδούς υπαλλήλους απαντώντας στην απέλαση, που είχε προηγηθεί, δύο Ιρανών διπλωματών από την Ολλανδία, τον περασμένο Ιούνιο.

Τα δύο θύματα, που αναγνωρίστηκαν από την ολλανδική αστυνομία ως ο Αλί Μοταμέντ, 56 ετών και ο Αχμάντ Μολά Νισί, 52 ετών, ήταν αντιπολιτευόμενοι στο ιρανικό καθεστώς, είχε διευκρινίσει η ολλανδική κυβέρνηση.

ΚΟΣΜΟΣ, ΙΡΑΝ, ΑΝΑΚΑΛΕΙ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΠΡΕΣΒΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!