ΟΗΕ για Γαλλία: Η απαγόρευση του νικάμπ παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα ότι η απαγόρευση που έχει επιβάλει η Γαλλία στο νικάμπ –δηλαδή στην ισλαμική ενδυμασία, η οποία καλύπτει το πρόσωπο και αφήνει εκτεθειμένα μόνο τα μάτια– παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Γαλλία δεν έχει αιτιολογήσει την απαγόρευση και καλείται να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

«Συγκεκριμένα, η Επιτροπή δεν πείστηκε από τον ισχυρισμό της Γαλλίας ότι η απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου ήταν απαραίτητη και ανάλογη από άποψη ασφαλείας ή για την επίτευξη του στόχου της ‘κοινωνικής συνύπαρξης’ «, ανέφερε.

Η Επιτροπή, ένα πάνελ από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που επιβλέπουν τη συμμόρφωση των χωρών με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, έδωσε στη Γαλλία προθεσμία 180 ημερών για να απαντήσει σε ποιές ενέργειες έχει προχωρήσει.

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την Επιτροπή δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά υπόκεινται σε ένα προαιρετικό πρωτόκολλο του Συμφώνου. Η Γαλλία ωστόσο έχει τη διεθνή νομική υποχρέωση να συμμορφώνεται «καλή τη πίστη».

Τα πορίσματα της Επιτροπής προκύπτουν έπειτα από τις καταγγελίες δύο Γαλλίδων, οι οποίες είχαν καταδικαστεί το 2012 με βάση νόμο του 2010 που ορίζει ότι «κανένας δεν θα πρέπει να φοράει σε δημόσιο χώρο ένδυμα που στοχεύει στην κάλυψη του προσώπου».

Η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι η απαγόρευση βλάπτει δυσανάλογα το δικαίωμά τους να εκδηλώνουν τα θρησκευτικά τους πιστεύω και μπορεί να οδηγήσει στον περιορισμό τους στο σπίτι και στην περιθωριοποποίησή τους. Επίσης καλεί τη Γαλλία να αποζημιώσει τις δύο γυναίκες.

Ο προεδρεύεων της Επιτροπής Γιουβάλ Σάνι δήλωσε ότι τα συμπεράσματά της δεν συνιστούν δημόσια στήριξη του νικάμπ και ότι ο ίδιος και πολλοί άλλοι στο 18μελές πάνελ το θεωρούν μια μορφή καταπίεσης.

ΚΟΣΜΟΣ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, ΓΑΛΛΙΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΟΗΕ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ, ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!