ο-πρωθυπουργός-της-σουηδίας-σε-δύσκολ-860041
ΚΟΣΜΟΣ | 25.01.2023 | 02:00

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας σε δύσκολη θέση εξαιτίας του σκανδάλου αλιείας χελιών

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον παραδέχθηκε ότι γνώριζε ότι ο Πέτερ Μάγκνους Νίλσον είχε παραβιάσει το νόμο πριν τον διορίσει τον περασμένο Οκτώβριο.

Η συμπεριφορά του βοηθού ήταν «ανόητη», αλλά δεν σήμαινε ότι ο κ. Νίλσον ήταν ακατάλληλος για τη θέση, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης ζητούν από τον κ. Νίλσον να παραιτηθεί

Ο εκπρόσωπος του κεντροαριστερού κόμματος για θέματα δικαιοσύνης Άρνταλαν Σεκαραμπί δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα SVT ότι είναι απαράδεκτο ένας επικεφαλής σύμβουλος του πρωθυπουργού να λέει ψέματα στην αστυνομία, δεδομένου «των προβλημάτων που έχουμε με τη σοβαρή εγκληματικότητα στη Σουηδία».

Ο Πέτερ Μάγκνους Νίλσον, ένας δημοσιογράφος οικονομικών που έγινε βοηθός του πρωθυπουργού, διορίστηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού της Σουηδίας τον Οκτώβριο του 2022, η οποία υποστηρίζεται από ένα ακροδεξιό κόμμα.

Το περιστατικό με την παράνομη αλιεία χελιών είχε λάβει χώρα ένα χρόνο νωρίτερα, το 2021, μια φθινοπωρινή ημέρα στα ανοικτά των νότιων ακτών της Σουηδίας.

Είναι παράνομο να ψαρεύει κανείς χέλι στη Σουηδία χωρίς άδεια. Το ευρωπαϊκό χέλι κινδυνεύει με εξαφάνιση σύμφωνα με το Κέντρο Βαλτικής Θάλασσας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Νίλσον δήλωσε ότι προσπαθούσε να τακτοποιήσει τον εξοπλισμό του και να πετάξει στη θάλασσα μικρά χέλια που είχαν πιαστεί στις παγίδες του.

Σύμφωνα με επίσημη έκθεση που είδε το SVT, ο κ. Νίλσον είχε τέσσερις παγίδες που περιείχαν 15 χέλια, συνολικού βάρους 11 κιλά. Οι αξιωματούχοι της ναυτιλίας τον συνέλαβαν και τον ρώτησαν αν ο εξοπλισμός ήταν δικός του, αλλά εκείνος είπε ότι δεν ήταν.

Πάνω από ένα χρόνο αργότερα, ένας «φιλικός άνθρωπος» από την τοπική αστυνομία τηλεφώνησε, όπως ισχυρίζεται ο κ. Νίλσον. Για άλλη μια φορά, αρνήθηκε την κατοχή των παγίδων. Αργότερα ο κ. Νίλσον κάλεσε ξανά την αστυνομία για να διορθώσει τη δήλωσή του, προσθέτει, και τώρα του έχει επιβληθεί πρόστιμο 38.800 κορώνες – (3.600 ευρώ).

«Λυπάμαι πάρα πολύ για όλα αυτά», δήλωσε ο κ. Νίλσον, παραδεχόμενος ότι ήταν «ανάρμοστο» να μην ομολογήσει ούτε κατά τη διάρκεια του περιστατικού ούτε τον επόμενο χρόνο. Μιλώντας στο SVT, ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον επέκρινε το γεγονός ότι ο κ. Nίλσον δεν είπε αμέσως την αλήθεια, αλλά υποστήριξε ότι αυτό σταθμίστηκε από την επακόλουθη παραδοχή του και την αποδοχή του προστίμου.

Ο κ. Κρίστερσον έχει πλέον αναφερθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει την υπουργική συμπεριφορά. Οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία του διορισμού και της εξουσιοδότησης ασφαλείας του κ. Νίλσον. Η επιτροπή θα εξετάσει την υπόθεση τους επόμενους μήνες.