nord-stream-έκτακτη-σύνοδο-του-νατο-για-τις-εκρή-1075926
ΚΟΣΜΟΣ | 12.02.2023 | 11:16

Nord Stream: Έκτακτη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τις εκρήξεις στους αγωγούς ζητά η Ρωσία

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής για να συζητήσει τις εκρήξεις στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream τον Σεπτέμβριο, μετά το ρεπορτάζ Αμερικανού δημοσιογράφου, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα.

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ, ερευνητής δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς δημοσίευσε την Τετάρτη άρθρο στο οποίο, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, καταγγέλλει ότι δύτες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ανατίναξαν του αγωγούς, έπειτα από εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει ως «εντελώς ψευδή και μυθοπλασία» τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ είναι πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, που μετέφεραν αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Δύση ότι ευθύνεται για τις εκρήξεις στους δύο αγωγούς που μετέφεραν ρωσικό αέριο στη Γερμανία, χωρίς να προσφέρει αποδείξεις. Ερευνητές από τη Σουηδία και τη Δανία –στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των οποίων σημειώθηκαν οι εκρήξεις– έχουν επισημάνει ότι οι ρωγμές στους αγωγούς ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν διευκρινίσει ποιος πιστεύουν ότι ευθύνεται για αυτή.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν χαρακτηρίσει το περιστατικό «δολιοφθορά».

«Υπάρχουν περισσότερα από αρκετά στοιχεία εδώ: η έκρηξη του αγωγού, η ύπαρξη κινήτρου, τα στοιχεία που έχουν συλλέξει δημοσιογράφοι», τόνισε η Ζαχάροβα στο Telegram.

«Οπότε, πότε θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ για να εξεταστεί η κατάσταση;», διερωτήθηκε.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.