νέοι-φόβοι-για-επέκταση-του-πολέμου-στ-411493
ΚΟΣΜΟΣ | 27.04.2022 | 19:37

Νέοι φόβοι για επέκταση του πολέμου στη Μολδαβία

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο στόχαστρο νέων επιθέσεων βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Υπερδνειστερία, η αποσχισθείσα δηλαδή από τη Μολδαβία περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία και ελέγχεται από τη Ρωσία. Η κατάσταση που διαμορφώνεται εγείρει φόβους ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να επεκταθεί.

Προς το παρόν δεν έχουν προκύψει αναφορές για νεκρούς, αλλά ο «αντιτρομοκρατικός» συναγερμός έχει τεθεί σε ισχύ. Αυτό αυτομάτως σημαίνει αυξημένη ασφάλεια στην περιοχή που αποσχίστηκε από τη Μολδαβία μέσω ενός σύντομου πολέμου το 1992.

Αξιωματούχος της Υπερδνειστερίας δήλωσε ότι τρεις άγνωστοι εισβολείς από την Ουκρανία επιτέθηκαν στο αρχηγείο ασφαλείας με εκτοξευτή χειροβομβίδων.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, αναφέρει πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ότι «υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Στο Κίεβο, ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία κρύβεται πίσω από τις εν λόγω εκρήξεις και προσέθεσε ότι «ο στόχος είναι προφανής: να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή, να απειληθεί η Μολδαβία. Δείχνουν ότι εάν η Μολδαβία στηρίξει την Ουκρανία, τότε θα υπάρξουν αντίποινα».

«Αλλά ξέρουμε τις δυνατότητές τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι έτοιμες, δεν φοβούνται», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ειδικοί τονίζουν ότι μια έξαρση στην Υπερδνειστερία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία και να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σημειώστε ότι η Οδησσός, το βασικό λιμάνι της Ουκρανίας, βρίσκεται ακριβώς ανατολικά της Υπερδνειστερίας.

Κώστας Παναγιωτάκης

O Κώστας Παναγιωτάκης, πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ, είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, με εμπειρία άνω των 20 ετών στο αυτοδιοικητικό & πολιτικό ρεπορτάζ. Τα τελευταία χρόνια κατέχει θέσεις ευθύνης σε Μέσα τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας. http://www.linkedin.com/in/kostas-panagiotakis-45333141b