metoo-το-κίνημα-κατά-της-σεξουαλικής-κακοπ-541181
ΚΟΣΜΟΣ | 05.10.2018 | 11:34

#MeToo: Το κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης «γιορτάζει» τα γενέθλια του

Ένα χρόνο μετά την πολύκροτη υπόθεση Χάρβεϊ Γουάινσταιν και το κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης #Metoo που έλαβε πλανητικές διαστάσεις, τι έχει αλλάξει στις σχέσεις ανδρών και γυναικών;

H πρώτη επέτειος του #Metoo που συμπίπτει με την ανακοίνωση του φετινού Νόμπελ Ειρήνης άνοιξε το στόμα πολλών γυναικών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Με το παγκόσμιο κίνημα αυξήθηκαν οι καταγγελίες, υπήρξε απελευθέρωση του λόγου. Ωστόσο, η πλειοψηφία των πολιτών στη Γαλλία εμφανίζεται επιφυλακτική σχετικά με αυτήν την «επανάσταση».

Στις 5 Οκτωβρίου του 2017, οι «New York Times» αποκάλυψαν μια σειρά κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση και βία που οδήγησαν στη «αποκαθήλωση» του πρώην ισχυρού άνδρα του Χόλιγουντ, Χάρβει Γουάνσταιν.

Αυτή η υπόθεση οδήγησε σε ένα πρωτοφανές κύμα ελευθερίας λόγου για τις γυναίκες που έχουν νιώσει στο πετσί τους τη σεξουαλική βία με τα hashtags #MeToo αλλά και #BalanceTonPorc στη Γαλλία να σαρώνουν στα socia media καθιστώντας τα ως «όπλα» μαζικών καταγγελιών.

«Η «επανάσταση» αυτή άλλαξε πράγματι τη νοοτροπία των δύο φύλων απέναντι στις σεξουαλικές επιθέσεις;» διερωτάται η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» και προσθέτει: «Τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από ορισμένους ως «δικαστήρια», κατάφεραν να αλλάξουν σε βάθος την κατάσταση;».

«Για τα θύματα των γυναικών, το κίνημα #MeToo αναμφισβήτητα έχει διαδραματίσει έναν ρόλο κινητοποίησης», όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα παραθέτοντας αποτελέσματα έρευνας που πιστοποιούν την τάση αυτή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του γαλλικού «Ιδρύματος Γυναικών» που διεξήχθη το Σεπτέμβριο σε δείγμα 1.169 γυναικών που είχαν πέσει θύματα βίας, το 71% αποφάσισε να καταγγείλει τις επιθέσεις που υπέστησαν κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας. Σχεδόν όλες οι γυναίκες (95,7%) έσπευσαν να καλωσορίσουν το κίνημα που έχει παίξει ωφέλιμο ρόλο στη ζωή τους. Ωστόσο, στο γενικό πληθυσμό της Γαλλίας, ένας στους δύο πολίτες (53%) πιστεύει ότι αυτό το φαινόμενο δεν είχε θετικές ή αρνητικές συνέπειες, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου «Harris Interactive» που διεξήχθη σε δείγμα 1.862 Γάλλων.

Επιπλέον, μόνο το 8% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχει αλλάξει η συμπεριφορά τους σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στη νεότερη γενιά, δεδομένου ότι, ένας στους τέσσερις άντρες κάτω των 35 ετών,υποστηρίζουν ότι τώρα έχουν μια άλλη αντίληψη περί σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σε ότι αφορά τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης, το κίνημα #MeToo απελευθέρωσε πολλές γυναίκες καθώς αυξήθηκαν τα καταγεγραμμένα περιστατικά σεξουαλικής βίας μέσα σ΄ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Με βάση τα στοιχεία, καταγράφηκε αύξηση 21,57%, με τα κρούσματα να ανέρχονται σε 48.233 από το Σεπτέμβριο του 2017 έως το Αύγουστο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι, στη Γαλλία, 132 γυναίκες πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας σε καθημερινή βάση.

Τα περιστατικά βιασμού αυξήθηκαν κατά 18,13% και τα καταγεγραμμένα κρούσματα επιθέσεων ανήλθαν σε 19.283 την ίδια περίοδο. Τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης ξεπέρασαν τις 29 χιλιάδες μέσα σ΄ένα χρόνο σημειώνοντας μια άνευ προηγουμένου αύξηση της τάξης του 23,97%.