με-182-ψήφους-η-ελλάδα-μέλος-του-συμβουλί-1335695
ΚΟΣΜΟΣ | 07.06.2024 | 09:44

Με 182 ψήφους η Ελλάδα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μετά από μήνες εντατικής εκστρατείας, η Ελλάδα εξελέγη την Πέμπτη, με συντριπτική πλειοψηφία, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του κέντρου ισχύος του παγκόσμιου Οργανισμού.

Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκεντρώνοντας 182 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26.

Με τις 182 ψήφους στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών — η χώρα μας ξεπέρασε κατά πολύ το «κατώφλι» των 124 ψήφων που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των 2/3.

Εξελέγησαν Δανία, Ελλάδα, Παναμάς, Σομαλία και Πακιστάν, ενώ η διετής θητεία ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2025.

Οι 10 μη μόνιμες έδρες στο 15μελές Συμβούλιο κατανέμονται σε περιφερειακές ομάδες που συνήθως επιλέγουν τους υποψηφίους τους.

Η Ελλάδα εντάσσεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε μια περίοδο μεγάλων διεθνών ανατροπών και προκλήσεων (Ουκρανικό, Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό κλπ).

Η Ελλάδα ήταν δύο φορές μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά τις περιόδους 1952-1953 και 2005-2006.