kάτοικοι-μάριμπορ-ζητούν-παραίτηση-το-270312
ΚΟΣΜΟΣ | 08.01.2013 | 11:49

Kάτοικοι Μάριμπορ: Ζητούν παραίτηση του δημοτικού συμβουλίου

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες μπροστά από το δημαρχείο του Μάριμπορ με αίτημα την παραίτηση του δημοτικού συμβουλίου, μέλη του οποίου φέρονται αναμεμειγμένα σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τους δημοτικούς συμβούλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα του δημάρχου του Μάριμπορ, Φραντς Κάνγκλερ και να υποβάλουν παραίτηση λόγω των κατηγοριών σε βάρος του για εμπλοκή σε διαφθορά. Η χθεσινή συγκέντρωση, όπως και οι διαδηλώσεις τους δύο προηγούμενους μήνες, οργανώθηκε μέσω του Facebook από την ομάδα “Ο Φραντς Κάνγκλερ πρέπει να παραιτηθεί από δήμαρχος του Μάριμπορ” υπό το σύνθημα “Ας τους καθαρίσουμε” και οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν σκούπες και κάδους απορριμμάτων. Κάποιοι πέταξαν αυγά στο κτίριο της Σλοβενικής Βουλής, το οποίο φρουρούσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άλλοι έκαψαν σημαίες.

Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Εμείς είμαστε το Μάριμπορ”, “Κλέφτες” και “Δεν θα πληρώσουμε εμείς για την κρίση σας”, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, επειδή το δημοτικό συμβούλιο στη χθεσινή συνεδρίαση δεν έκανε δεκτή πρόταση αυτοδιάλυσής του και ανακοίνωσε ότι θα λάβει απόφαση για το θέμα αυτό, εφ΄ όσον υιοθετήσει τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2013.

Στη συνεδρίαση εξετάστηκε και το θέμα της παραίτησης του δημάρχου Φραντς Κάνγκλερ στις 31 Δεκεμβρίου μετά τις συνεχείς διαδηλώσεις το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2012.

Οι διαδηλωτές αποχώρησαν όταν σημειώθηκαν εκρήξεις και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο άτομα για ελαφρά αδικήματα.

Ορισμένοι εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι μόνον 2.000 πολίτες βγήκαν χθες στους δρόμους. Ο κοινωνιολόγος Αντρέι Φίστρατετς δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA ότι δεν έχουν σημασία οι αριθμοί, αλλά η δυναμική των διαδηλώσεων. “Οι άνθρωποι είναι σαφείς, θέλουν εκλογές” τόνισε.

Ο Φραντς Τρτσεκ, καθηγητής της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας, ο οποίος συμμετείχε στη διαδήλωση είπε ότι “όποιος νομίζει ότι ο αγώνας δεν θα έχει διάρκεια, έχει ψευδαισθήσεις”. “Η εμπειρία από τη Σερβία, την Ισλανδία, την Ισπανία και από άλλες χώρες δείχνει ότι πρόκειται για μακροχρόνιες εξεγέρσεις με πολλά πάνω και κάτω” τόνισε. “Δεν είναι σημαντικό αν θα είναι 3.000 ή 5.000 από εμάς. Αυτό που έχει σημασία είναι η συνεχής προσπάθεια και τα καλά αρθρωμένα μηνύματα” είπε ο κ. Τρτσεκ.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.