μακεδονικό-βουλή-πγδμ-σήμερα-η-κρίσιμ-428142
ΚΟΣΜΟΣ | 19.06.2018 | 06:15

Μακεδονικό-Βουλή πΓΔΜ: Σήμερα η κρίσιμη συζήτηση -Τα επόμενα βήματα

Ξεκινά σήμερα η συζήτηση στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία με την Ελλάδα, για την επίλυση του ονοματολογικού. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη Δευτέρα το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας, που υπεγράφη την Κυριακή στους Ψαράδες Πρεσπών.

Με βάση τα προβλεπόμενα το κοινοβούλιο θα συνέλθει με απόφαση του προέδρου του Ταλάτ Τζαφέρι στις 11 (τοπική ώρα), την Τρίτη και θα συζητήσει για την ανάγκη υιοθέτησης της συμφωνίας.

Εφόσον ανάψει το «πράσινο φως» επ’ αυτού, όπως αναμένεται, δεδομένου ότι χρειάζεται απλή πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια έως την Παρασκευή.

Πολιτικοί αναλυτές και ΜΜΕ στα Σκόπια εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα κυρωθεί άνετα.

Τα επόμενα βήματα προβλέπουν ότι μετά την έγκριση το νομοσχέδιο θα αποσταλεί στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Αυτός θα πρέπει να το υπογράψει εντός επτά ημερών. Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να το πράξει αυτό.

Σε τέτοια περίπτωση, αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο, τότε η συμφωνία επιστρέφει στο κοινοβούλιο και τότε θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει να το υπερψηφίσουν 61 βουλευτές. Αν γίνουν αυτά, τότε η συμφωνία καταλήγει ξανά στα χέρια του προέδρου της ΠΓΔΜ, ο οποίος- σύμφωνα με το Σύνταγμα- είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποια σημαντικά βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και τα Σκόπια να μετονομαστούν σε «Βόρεια Μακεδονία»

Με ορίζοντα το Φθινόπωρο, τα βήματα που θα μεσολαβήσουν για Αθήνα και ΠΓΔΜ είναι τα εξής:

Στις 25-26 Ιουνίου το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ θα δώσει προφορική διατύπωση για διεύρυνση της ΕΕ με την «Βόρεια Μακεδονία»

Στις 28-29 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα δοθεί το θετικό μήνυμα στην «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στις 11 Ιουλίου θα γίνει η πρόσκληση από την ελληνική πλευρά για ένταξη της γείτονος με τη νέα της ονομασία («Βόρεια Μακεδονία») στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί το δημοψήφισμα στη γείτονα και θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για την Συνταγματική αναθεώρηση. Η συμφωνία τότε θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά την κύρωση θα τεθεί σε ισχύ.