Κύπρος: Τουρκικά μαχητικά παρενοχλούν αεροσκάφη
Συναγερμό για την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων στον κυπριακό εναέριο χώρο προκαλούν οι καταγγελίες της Παγκύπριας Συντεχνίας Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, η οποία υποστηρίζει ότι τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιχειρούν σχεδόν συνεχώς σε κρίσιμες αεροπορικές διαδρομές και κοντά στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η Συντεχνία αποκάλυψε παράλληλα ένα ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό, κατά το οποίο η έγκαιρη παρέμβαση ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας απέτρεψε την επικίνδυνη σύγκλιση τουρκικού στρατιωτικού αεροσκάφους με επιβατικό Boeing 737-800.
Η υπόθεση έγινε γνωστή στις 19 Αυγούστου, όταν η ΠΑΣΕΕΚ ανέφερε ότι οι ελεγκτές στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας, καθώς και στις μονάδες προσέγγισης Λάρνακας και Πάφου, καλούνται να διαχειριστούν την αυξημένη εναέρια κυκλοφορία υπό συνθήκες που, όπως υποστηρίζει, επιβαρύνονται από τη δραστηριότητα τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών και UAV.
Σύμφωνα με την ΠΑΣΕΕΚ, ιδιαίτερα ανησυχητικό ήταν το περιστατικό με την πτήση που έφερε το αναγνωριστικό TUAF770.
Το τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος, σύμφωνα με τους ελεγκτές, δεν ανταποκρινόταν στις κλήσεις του Κέντρου Ελέγχου Λευκωσίας, ενώ παράλληλα φέρεται να παρέκκλινε από τη διαδρομή που προβλεπόταν στο σχέδιο πτήσης και να άρχισε να ανεβαίνει προς το επίπεδο πτήσης FL360, δηλαδή περίπου 36.000 πόδια.
Την ίδια στιγμή, η πολιτική πτήση TOM56T, με Boeing 737-800, πραγματοποιούσε κάθοδο προς το FL350, περίπου στα 35.000 πόδια.
Η σύγκλιση των δύο πορειών εντοπίστηκε από τους ελεγκτές και, σύμφωνα με την καταγγελία, ο ελεγκτής διέκοψε την κάθοδο του Boeing κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αποτρέποντας την περαιτέρω προσέγγιση των δύο αεροσκαφών.
Η ένταση στον κυπριακό εναέριο χώρο έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες.
Προτεινόμενα άρθρα
20.08.2026 | 15:47
20.08.2026 | 14:00
20.08.2026 | 11:01






