κύπρος-75-άτομα-μπήκαν-στο-δημόσιο-από-τ-422135
ΚΟΣΜΟΣ | 05.09.2019 | 09:55

Κύπρος: 75 άτομα μπήκαν στο Δημόσιο από το «παράθυρο» -Πώς το κατάφεραν

Με άλλο καθεστώς ξεκίνησαν να εργάζονται στο Δημόσιο της Κύπρου 74 πρόσωπα και με άλλο καθεστώς απασχολούνται τώρα. Αρχικά οι συγκεκριμένοι εργάζονταν στη δημόσια διοίκηση υπό το καθεστώς αγοράς ή μίσθωσης υπηρεσιών αλλά τώρα έχουν μετατραπεί σε εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου.

Συγκεκριμένα, φυσικά πρόσωπα που είχαν συνάψει συμβάσεις αγοράς ή μίσθωσης υπηρεσιών με το κράτος, όταν είχαν συμπληρώσει 30 μήνες απασχόλησης, οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου. Πριν από μερικά χρόνια είχε διαπιστωθεί πως υπουργεία και κυβερνητικά τμήματα, μετά και τη λήξη της σύμβασης, προχωρούσαν στην ανανέωση της με το ίδιο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται υπαλληλική σχέση μεταξύ των συμβαλλόμενων και του κράτους. Μάλιστα, όταν εντοπίστηκε το πρόβλημα, το Γενικό Λογιστήριο με εγκύκλιους που είχε εκδώσει το 2015 και 2017, προειδοποιούσε ότι οι κρατικές αρχές να είναι προσεκτικές.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φιλελεύθερος», καταδεικνύεται πως παρά τις συστάσεις, συνεχίστηκε η μετατροπή των φυσικών προσώπων που ήταν υπό το καθεστώς μίσθωσης υπηρεσιών, σε εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με στοιχεία που διατηρεί το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ), από τα 74 πρόσωπα που απέκτησαν καθεστώς εργοδότησης σε αορίστου χρόνου, οι πλείστες περιπτώσεις ήταν μετά τις εγκυκλίους του Γενικού Λογιστηρίου.

Αναλυτικά, το 2019, τέσσερα πρόσωπα έχουν μετατραπεί σε αοριστού, το 2018 έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι 11 πρόσωπα και 13 πρόσωπα το 2017. Το 2016, με την ίδια μέθοδο μετατράπηκαν σε αοριστού 45 εργοδοτούμενοι, από τους οποίους οι περισσότεροι παρείχαν υπηρεσίες στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Το 2015, δεν έγινε μετατροπή καμίας σύμβασης σε αορίστου ενώ το 2014 ένα πρόσωπο μετατράπηκε σε εργαζόμενο αορίστου χρόνου. Τα τμήματα και οι υπηρεσίες που έχουν μετατρέψει τους συμβασιούχους σε αορίστου χρόνου και συνεχίζουν να εργάζονται, είναι τα εξής:

– Στην Προεδρία, 40 πρόσωπα έχουν μετατραπεί σε εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου. Από αυτούς οι 36 αφορούν τη ΔΕΑ.

– Στο υπουργείο Υγείας εννέα πρόσωπα ήταν υπό το καθεστώς μίσθωσης υπηρεσιών και τώρα είναι αορίστου χρόνου. Επίσης απέκτησαν το ίδιο καθεστώς εννέα εργαζόμενοι στο υπουργείο Γεωργίας.

– Τρεις στο υπουργείο Οικονομικών και τρεις στο υπουργείο Ενέργειας

– Δύο εργαζόμενοι στο υπουργείο Εσωτερικών και από ένας στα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας

– Πέντε πρόσωπα στη Νομική Υπηρεσία και ένα στην αναθεωρητική αρχή προσφύγων.

Πριν από μερικούς μήνες, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει τον χειρισμό των θεμάτων που αφορά τη μετατροπή των συμβάσεων για μίσθωση υπηρεσίας σε συμβάσεις αορίστου. Ο διευθυντής Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε πόρισμα του είχε αναφέρει πως η σχέση μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών παραπέμπει σε σχέση εργοδότη –εργοδοτούμενου. Το Υπουργικό είχε αποφασίσει πως μετά το πόρισμα ή μετά απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, τέτοια θέματα θα πρέπει να εξετάζονται από τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων ή τους προϊστάμενους των ανεξάρτητων υπηρεσίων.

Παράλληλα, το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού είχε καλέσει όλα τα τμήματα να αξιολογήσουν κάθε περίπτωση που αφορούσε τη μίσθωση υπηρεσιών, προκειμένου να αποφασιστεί εάν το καθεστώς της σύμβασης θα πρέπει να μετατραπεί σε αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Επίσης, υποδείκνυε πως τα υπουργεία και τμήματα να μην συνάπτουν συμβάσεις αγοράς υπηρεσιών μέσω των οποίων δημιουργείται υπαλληλική σχέση με τους συμβαλλόμενους.Αναλυτικά, το 2019, τέσσερα πρόσωπα έχουν μετατραπεί σε αοριστού, το 2018 έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι 11 πρόσωπα και 13 πρόσωπα το 2017. Το 2016, με την ίδια μέθοδο μετατράπηκαν σε αοριστού 45 εργοδοτούμενοι, από τους οποίους οι περισσότεροι παρείχαν υπηρεσίες στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ). Το 2015, δεν έγινε μετατροπή καμίας σύμβασης σε αορίστου.