Κλιμακώνονται οι απειλές για έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν

Κλιμακώνονται οι έξωθεν πιέσεις για λήψη περισσότερων μέτρων ελέγχου των προσφυγικών ροών, υπό την απειλή του αποκλεισμού της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

Λίγο πριν την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Άμστερνταμ δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι υπουργοί που απείλησαν ευθέως για μετατόπιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. προς την κεντρική Ευρώπη.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Άντερς Ίγκεμαν δήλωσε ότι «εν τέλει αν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν».

«Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία», σημείωσε.

Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη, αν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία, προειδοποίησε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Μετά την απειλή του Σαββάτου για «προσωρινό αποκλεισμό» από τη ζώνη Σένγκεν, η Αυστρία συνέχισε να επιτίθεται κατά μέτωπον στην Ελλάδα για τα κενά στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της.

«Είναι μύθος ότι τα ελληνο-τουρκικά σύνορα δεν μπορούν να προστατευθούν, το ελληνικό ναυτικό έχει αρκετές ικανότητες για να διασφαλίσει αυτά τα σύνορα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Εάν δεν κατορθώσουμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, το εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης θα μετακινηθεί προς την κεντρική Ευρώπη».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε την πρόθεση της Βιέννης να θέσει ανώτατο όριο εισδοχής αιτούντων άσυλο «διότι οι πόροι είναι και αυτοί περιορισμένοι».

Επί τάπητος το προσφυγικό στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

Ο Γερμανός ΥΠΕΣ Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της , αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει τον απειλητικό τόνο της αυστριακής ομολόγου του και χωρίς να επαναλάβει τις απειλές για τον αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.

«Το γεγονός παραμένει ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τη Σένγκεν, θέλουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά ο χρόνος είναι μετρημένος», επέμεινε ο ντε Μεζιέρ εκτιμώντας ότι το σημείο κλειδί είναι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

«Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους και να καταστήσουμε πραγματικά ασφαλείς τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνοντας αυτό θα διασώσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία»στο πλαίσιο της ζώνης Σένγκεν, είπε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση του αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν μικρά κομμάτια της Ευρώπης στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό», διότι κάτι τέτοιος θα ήταν η αρχή της διάλυσης.

Καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών έφθαναν στον χώρο της συνόδου στο Αμστερνταμ, περνούσαν μπροστά από ένα πλοίο της Διεθνούς Αμνηστίας, γεμάτιο με κούκλες με σωσίβια για να μοιάζουν με τους πρόσφυγες που φθάνουν την Ευρώπη.

«Ηγέτες της Ευρώπης, δεν πρέπει να σάς ανησυχούν οι εκλογές. Αυτό που πρέπει να σας ανησυχεί είναι τα βιβλία της Ιστορίας», γράφει πανό που είναι αναρτημένο στο πλοίο.

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΕΙΛΕΣ, ΕΞΟΔΟΣ, ΣΕΝΓΚΕΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!