Ιταλία: Ψηφίστηκε η κατάργηση της χρηματοδότησης των κομμάτων - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
4
Δεκέμβριος
Back

Ιταλία: Ψηφίστηκε η κατάργηση της χρηματοδότησης των κομμάτων

Το σχέδιο νόμου για τη σταδιακή κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και τη χορήγηση μόνο «έμμεσης οικονομικής στήριξης και διευκολύνσεων» ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας.

Η οριστική κατάργηση της δημόσιας χρηματοδότησης αναμένεται να ισχύσει οριστικά από το 2016. Η κυβέρνηση Λέτα όμως επιθυμεί τη βαθμιαία ουσιαστική περιστολή της από φέτος.

Βάσει του νομοσχεδίου -το οποίο έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή και τη Γερουσία- στα ιταλικά κόμματα θα παρέχονται  στο εξής μόνο οικονομικές διευκολύνσεις.

Προβλέπεται πως θα καταβάλλεται ένα 2‰ από τα χρήματα των φορολογουμένων στα κόμματα εκείνα που θα υιοθετήσουν ένα καταστατικό «το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια και εσωτερική δημοκρατία».

Θα προσφέρονται, επίσης, δωρεάν υποδομές για την πραγματοποίηση κομματικών συνεδρίων και πολιτικές δραστηριότητες, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα να εκπίπτουν από το φόρο οι δωρεές εκ μέρους των εκλογέων.

Για δωρεές μέχρι 5.000 θα μπορεί να εκπίπτει το 52% του ποσού και για δωρεές μέχρι 10.000 το ποσοστό θα μειώνεται στο 26%.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!