οι-ιταλοί-προειδοποιούν-ο-ζορμπάς-α-538517
ΚΟΣΜΟΣ | 28.09.2018 | 09:00

Οι Ιταλοί προειδοποιούν -Ο “Ζορμπάς” από κυκλώνας γίνεται τυφώνας

Σε συναγερμό εξακολουθεί να βρίσκεται και σήμερα ο κρατικός μηχανισμός, εξαιτίας δύο ισχυρών μετώπων κακοκαιρίας. Το πρώτο σύστημα, ο «Ξενοφών», ήδη «χτυπάει» τη χώρα τα τελευταία 24ωρα με κύρια χαρακτηριστικά τους ισχυρούς ανέμους, τις βροχές αλλά και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Το δεύτερο όμως σύστημα, το οποίο για τους επιστήμονες είναι σπάνιο, αφορά σε έναν μεσογειακό κυκλώνα, ο οποίος αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας σε μερικές ώρες από τα δυτικά. Ο μεγάλος φόβος των μετεωρολόγων παραμένει -όπως τόνιζαν χθες στο zougla.gr- η διασταύρωση των δύο αυτών μετώπων στην ενδοχώρα, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να αποβεί καταστροφικό για πολλές περιοχές.

Με το φαινόμενο του συγκεκριμένου μεσογειακού κυκλώνα ασχολούνται και τα ξένα μετεωρολογικά δίκτυα, καθώς θεωρούν βέβαιο πως το «μάτι» του θα διασχίσει τη χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Αν και η πορεία του, όπως τονίζουν στο zougla.gr, οι επιστήμονες μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, η Πολιτική Προστασία βρίσκεται επί ποδός για την έλευση του σπάνιου αυτού συστήματος για τη χώρα μας.

Σχηματισμό τυφώνα κατηγορίας 1 ή 2 «βλέπουν» οι Ιταλοί 

Αυτό το οποίο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και προκαλεί αίσθηση, σύμφωνα με το zougla.gr,  είναι το γεγονός ότι τα ιταλικά μετεωρολογικά δίκτυα ενημέρωσης κάνουν λόγο για σχηματισμό ενός τυφώνα κατηγορίας 1 ή 2, ο οποίος θα κινηθεί με ριπές ανέμου που μπορούν να φτάσουν τα 160 χλμ./ώρα.

Το ιταλικό μετεωρολογικό δίκτυο «Il Meteo» αναφέρει πως η κυκλωνική δομή που σχηματίζεται έχει τα χαρακτηριστικά ενός τυφώνα. Όπως υποστηρίζει το δίκτυο, μεσογειακοί κυκλώνες που σχηματίζονται στο Ιόνιο συχνά αγγίζουν τη Σικελία και την Καλαβρία, αλλά με τη μορφή της τροπικής καταιγίδας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, οι Ιταλοί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί.

Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν, η πρόβλεψη της κατεύθυνσής του δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η τροχιά του είναι συχνά απρόβλεπτη και πρόκειται για τον πρώτο τόσο ισχυρό τυφώνα στην ιστορία της Μεσογείου που μπορεί να «γλείψει» τη Σικελία ή την Καλαβρία και στη συνέχεια να κατευθυνθεί προς την Ελλάδα, δημιουργώντας καιρικές συνθήκες άνευ προηγουμένου.

Η φυσική δυναμική ενός τυφώνα είναι εντελώς διαφορετική, εξηγεί στη «La Repubblica»  η Valentina Acordon, μετεωρολόγος της Ιταλικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. «Οι τυφώνες χρειάζονται πολύ ζεστά στρώματα νερού, τουλάχιστον 26 ή 27 βαθμών Κελσίου, σε δεκάδες μέτρα βάθους. Η Μεσόγειος έχει αυτές τις θερμοκρασίες μόνο στην επιφάνεια, οπότε δεν μπορεί να διατηρήσει τον σχηματισμό ενός πραγματικού τυφώνα. Σε αυτήν την περίοδο του έτους, όμως, μπορεί να συμβεί το εξής: τα ψυχρά ρεύματα να συναντήσουν ζεστά νερά και να δημιουργήσουν στη Μεσόγειο φαινόμενα που μοιάζουν με τροπικούς τυφώνες» προσθέτει.

Πώς καταγράφουν οι γείτονες την κίνηση του φαινομένου

Αυτό το σύστημα λοιπόν, όπως αναφέρουν οι γείτονες, είναι ήδη ορατό από τις δορυφορικές εικόνες και αντλεί ενέργεια από το Λιβυκό Πέλαγος. Τείνει να προσεγγίσει χαμηλά την Ιταλία και στη συνέχεια να κατευθυνθεί προς την Ελλάδα. Οι Ιταλοί κάνουν αναφορά και στο νησί της Κρήτης, υποστηρίζοντας πως μπορεί να χτυπηθεί αρχικά από πολύ ισχυρή καταιγίδα.