ηπα-έσπασε-το-φράγμα-των-40-τρισ-δολαρ-1627113
ΚΟΣΜΟΣ | 20.08.2026 | 14:06

ΗΠΑ: Έσπασε το «φράγμα» των 40 τρισ. δολαρίων το δημόσιο χρέος – Στο 125% του ΑΕΠ

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε επίπεδα-ρεκόρ εκτοξεύθηκε το δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεπερνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία τα 40 τρισ. δολάρια, την ώρα που το αυξημένο κόστος δανεισμού εντείνει τις πιέσεις στα αμερικανικά δημόσια οικονομικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, μετά την τελευταία έκδοση τίτλων το χρέος του ομοσπονδιακού κράτους ανήλθε στα 40,047 τρισ. δολάρια.

Η αύξηση αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στις υψηλότερες δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική ασφάλιση, αλλά και στο ολοένα μεγαλύτερο κόστος εξυπηρέτησης του ίδιου του χρέους.

Αυξήθηκε ταχύτερα από τις προβλέψεις

Το ορόσημο των 40 τρισ. δολαρίων ήρθε νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Η αρμόδια υπηρεσία του Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό (CBO) είχε προβλέψει ότι το χρέος θα διαμορφωνόταν περίπου στα 39,4 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2026.

Πρόσθετη επιβάρυνση στο δημοσιονομικό έλλειμμα προκάλεσε και η επιστροφή χρημάτων που είχαν εισπραχθεί από τελωνειακούς δασμούς, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Φεβρουάριο που ακύρωσε μεγάλο μέρος τους.

Στο 125% του ΑΕΠ

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η σχέση του αμερικανικού χρέους με το μέγεθος της οικονομίας. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ βρίσκεται πλέον κοντά στο 125%, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του παρά την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Ταυτόχρονα, τα υψηλότερα επιτόκια έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τα δημοσιονομικά περιθώρια της Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν παρουσιάσει ισοσκελισμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό από τις αρχές του αιώνα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το δημοσιονομικό έλλειμμα κινήθηκε μεταξύ 5,2% και 6,2% του ΑΕΠ, ενώ το 2020, στη διάρκεια της πανδημίας, είχε εκτιναχθεί περίπου στο 15%.

Ειδικοί προειδοποιούν πλέον ότι η συγκεκριμένη δημοσιονομική πορεία δύσκολα μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, καθώς το ετήσιο έλλειμμα των ΗΠΑ κινείται τα τελευταία χρόνια κοντά στα 2 τρισ. δολάρια

Μιχάλης Κοττάκης

Γεννήθηκε το 2000. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία από το 2025 καλύπτοντας θέματα που άπτονται του Υπουργείου Εσωτερικών και της αυτοδιοίκησης. Στο παρελθόν έχει αρθρογραφήσει σε φοιτητικές και τοπικές ιστοσελίδες, όπως και στην Εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» https://www.instagram.com/mixalis_kott/