ηπα-covid19-στο-φως-χιλιάδες-απόρρητα-μηνύμα-1623759
ΚΟΣΜΟΣ | 11.08.2026 | 16:07

ΗΠΑ-Covid19: Στο φως χιλιάδες απόρρητα μηνύματα του Φάουτσι – Τι έγραφε για εμβόλια και εγκύους

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Νέα πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ προκαλεί η δημοσιοποίηση γραπτών μηνυμάτων από το υπηρεσιακό κινητό του πρώην αρχίατρου της χώρας Άντονι Φάουτσι, στα οποία συζητούσε, στις αρχές του 2021, τα τότε περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 στην εγκυμοσύνη.

Τα μηνύματα έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Ρον Τζόνσον και Ραντ Πολ, στο πλαίσιο της έρευνας του Κογκρέσου για τη διαχείριση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους δύο γερουσιαστές, στο iPhone του Φάουτσι εντοπίστηκαν περισσότερα από 34.000 γραπτά και 522 φωνητικά μηνύματα. Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιοποιηθεί στιγμιότυπα από μόλις 11 μηνύματα.

Τι έγραφε ο Φάουτσι για τις εγκύους

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί συνομιλία της 25ης Ιανουαρίου 2021 με τον Βίβεκ Μέρθι, ο οποίος ρώτησε τον Φάουτσι εάν υπήρχαν πιθανοί κίνδυνοι από τον εμβολιασμό των εγκύων και εάν θα ήταν προτιμότερο αυτός να πραγματοποιείται σε συγκεκριμένο στάδιο της εγκυμοσύνης.

Ο Φάουτσι απάντησε ότι δεν υπήρχαν δεδομένα ή θεωρητικός λόγος που να υποδείκνυαν ότι ο εμβολιασμός έπρεπε να γίνεται νωρίτερα ή αργότερα στην κύηση.

Ωστόσο, εξέφρασε και έναν θεωρητικό προβληματισμό σχετικά με τον πυρετό και την ισχυρή ανοσολογική αντίδραση που μπορούσαν να εμφανιστούν μετά τη δεύτερη δόση, αναφέροντας ότι αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να συνδέεται με αποβολή κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η τότε διευθύντρια του CDC, Ροσέλ Ουαλένσκι, χαρακτήρισε το ζήτημα «σημαντικό σημείο».

Σε επόμενη συνομιλία, ο Φάουτσι σημείωνε ότι, λόγω των περιορισμένων τότε δεδομένων για την εγκυμοσύνη, έπρεπε να σταθμίζονται οι πιθανοί κίνδυνοι έναντι των οφελών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ίδια η λοίμωξη από κορωνοϊό μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σοβαρή για τις εγκύους.

Τι έδειξαν τα μεταγενέστερα δεδομένα

Κρίσιμο είναι, πάντως, ότι οι συγκεκριμένες συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2021, όταν τα δεδομένα ήταν ακόμη περιορισμένα.

Τους επόμενους μήνες συγκεντρώθηκαν πολύ περισσότερα στοιχεία. Τον Αύγουστο του 2021, το CDC συνέστησε τον εμβολιασμό των εγκύων, αναφέροντας ότι τα διαθέσιμα δεδομένα δεν έδειχναν αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

Μεταγενέστερες μελέτες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενίσχυσαν τα στοιχεία για την ασφάλεια των εμβολίων κατά την εγκυμοσύνη, ενώ είχε διαπιστωθεί ότι η νόσηση από COVID-19 μπορούσε να συνεπάγεται αυξημένους κινδύνους για τις εγκύους.

Έρχονται και άλλα μηνύματα

Οι δύο Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ανακοίνωσαν ότι οι συνεργάτες τους συνεχίζουν να εξετάζουν το υλικό του κινητού και ότι πρόκειται να δημοσιοποιηθούν και άλλα στοιχεία.

Υποστηρίζουν ότι τα μηνύματα εγείρουν ζητήματα σχετικά με τη δημόσια ενημέρωση και την ενημερωμένη συναίνεση κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η υπόθεση εντάσσεται στην πολύχρονη σύγκρουση του Ραντ Πολ και άλλων Ρεπουμπλικανών με τον Φάουτσι για τη διαχείριση της πανδημίας και την προέλευση του κορωνοϊού.

Επικαλέστηκε περισσότερες από 100 φορές την Πέμπτη Τροπολογία

Η αντιπαράθεση έχει κλιμακωθεί περαιτέρω, καθώς Ρεπουμπλικανοί της αρμόδιας υποεπιτροπής της Γερουσίας ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Φάουτσι για περιφρόνηση του Κογκρέσου.

Κατά την ακρόασή του, ο Φάουτσι επικαλέστηκε περισσότερες από 100 φορές την Πέμπτη Τροπολογία, αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις που, κατά την εκτίμησή του, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ενδεχόμενη ποινική διαδικασία εναντίον του.

Οι Δημοκρατικοί, από την πλευρά τους, καταγγέλλουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολιτική εκστρατεία στοχοποίησης του πρώην κορυφαίου Αμερικανού λοιμωξιολόγου.

Η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς από τις δεκάδες χιλιάδες μηνύματα του υπηρεσιακού τηλεφώνου του Φάουτσι έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής ένα ελάχιστο μέρος.

Διονύσης Παπατριανταφύλλου

Ο Διονύσης Παπατριανταφύλλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στη δημοσιογραφία, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ιστοσελίδες και περιοδικά αναφορικά με το ελληνικό πολιτικό και κομματικό σύστημα. https://www.linkedin.com/in/dionysis-papatriantafyllou-4a4282335?utm_source=share_via&utm_content=profile&utm_medium=member_android