Ιαπωνία: Ταυρομαχίες και για γυναίκες (βίντεο)

Την άρση απαγόρευσης εισόδου γυναικών στο ρινγκ που διεξάγονται οι ταυρομαχίες στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν το Σάββατο (05/05) οι διοργανωτές του αγωνίσματος, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του για τη γενιά του κινήματος #Metoo.

Στις ταυρομαχίες togyu απαγορευόταν η είσοδος των γυναικών στο ρινγκ, το οποίο καθαρίζεται με τελετουργικό πριν από τους αγώνες με αλάτι και ιαπωνικό σάκε. Όμως, οι διοργανωτές προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή σε άρση της απαγόρευσης και επέτρεψαν στην ιδιοκτήτρια ταύρου, Γιούκι Αράκι, να οδηγήσει το ζώο στο ρινγκ, στην πόλη Γιαμακόσι, βόρεια του Τόκιο μετά από αγώνα στην έναρξη της φετινής σεζόν.

«Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μια τάση των καιρών», δήλωσε ο Κατσούσι Σέκι, αξιωματούχος της οργάνωσης ταυρομαχιών στη Γιαμακόσι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Με το άνοιγμα του ρινγκ στις γυναίκες, ελπίζουμε ότι αυτή η παραδοσιακή ταυρομαχία θα συνεχιστεί για πολύ καιρό στο μέλλον», συμπλήρωσε ο Σέκι στο AFP.

Σε αντίθεση με την ισπανική ταυρομαχία, η οποία τελειώνει με τον ταυρομάχο να σκοτώνει τον ταύρο, η ταυρομαχία togyu είναι ένας αναίμακτος αγώνας μεταξύ δύο ταύρων που κλειδώνουν τα κέρατα και προσπαθούν να ωθήσουν ο ένας τον άλλον να υποχωρήσει, κάτι σαν σούμο με ταύρους.

Κάθε ζώο έχει έναν εκπαιδευτή, που το βοηθά να παραμείνει στον αγώνα και το ενθαρρύνει να νικήσει. Ο αγώνας λήγει όταν ένας από τους ταύρους εξαντλείται και υποχωρεί. Οι εκπαιδευτές φροντίζουν τα ζώα να μην πληγώσουν το ένα το άλλο και ο αγώνας διακόπτεται αμέσως, εάν ένα από τα δύο καρφώσει κατά λάθος με τα κέρατα τον άλλο.

«Είμαι χαρούμενη που οι άνθρωποι εδώ μας καλωσόρισαν» ανέφερε η 44χρονη Αράκι, σε δηλώσεις της στο ιαπωνικό εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Επικρίσεις και για την αντιμετώπιση των γυναικών στο σούμο
Ένα από τα άλλα παραδοσιακά αθλήματα της Ιαπωνίας, το σούμο, επικρίθηκε, όταν γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης μιας νοσοκόμας, εκδιώχθηκαν από το ρινγκ, καθώς προσπαθούσαν να βοηθήσουν έναν άνδρα κατά τη διάρκεια επείγοντος ιατρικού περιστατικού.

Λίγες ημέρες αργότερα, αφού το περιστατικό πυροδότησε δηκτικούς τίτλους στον εγχώριο και διεθνή Τύπο, μία γυναίκα δήμαρχος στην πόλη Τακαραζούκα απαγορεύθηκε να εκφωνήσει ομιλία από ρινγκ του σούμο.

Οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας του αθλήματος δέχθηκαν και άλλα αρνητικά σχόλια όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν κορίτσια να συμμετάσχουν σε αγώνα σούμο παιδιών στην επαρχία Σιζουόκα, επικαλούμενοι απροσδιόριστες «ανησυχίες για την ασφάλεια».

Σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα πρόσφατα ναυάγια σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων, ανώτατα στελέχη του αθλήματος συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά απέτυχαν να καταλήξουν σε απόφαση για αντιστροφή του κανόνα «μόνον άνδρες».

Το ρινγκ του σούμο , γνωστό ως sumo dohyo, θεωρείται ιερός χώρος για τους Ιάπωνες. Το άθλημα είναι στενά συνδεδεμένο με τον σιντοϊσμό, αυτόχθονη θρησκεία της χώρας, η οποία θεωρεί τις γυναίκες ως τελετουργικά ακάθαρτες, γεγονός που σημαίνει ότι απαγορεύεται η είσοδός τους στο ρινγκ.

ΚΟΣΜΟΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΙΑΠΩΝΙΑ, VIDEO, ΤΑΥΡΟΜΑΧΙΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!