Η Γη ήταν κάποτε ένας υδάτινος κόσμος

Eχει διαπιστωθεί ότι η Γη δεν ήταν πάντοτε όπως την γνωρίζουμε σήμερα αλλά πέρασε διάφορες γεωλογικές φάσεις μέχρι να καταλήξει στην τωρινή της μορφή. Γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή έκανε την εμφάνιση της στεριά σε διάφορα σημεία του πλανήτη η οποία ενώθηκε και διασπάστηκε αρκετές φορές μέχρι να δημιουργηθούν οι ήπειροι όπως τις γνωρίζουμε σήμερα. Ερευνητές στις ΗΠΑ με δημοσίευση τους επιστημονική στην επιθεώρηση Nature Geoscience προσθέτουν ένα νέο κομμάτι στο παζλ της ιστορίας του πλανήτη. Οπως υποστηρίζουν οι ερευνητές ο πλανήτης μας πριν από περίπου 3 δισ. έτη ήταν καλυμμένος μόνο με νερό.

Η περιοχή Panorama στην βορειοδυτική Αυστραλία αποτελεί διαχρονικό πεδίο γεωλογικών ερευνών αφού έχει διαπιστωθεί ότι κρύβει μυστικά για το μακρινό παρελθόν της Γης. Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Μπόσγουελ Γουινγκ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο-Μπούλντερ εντόπισαν στην περιοχή ένα κομμάτι πλάκας το οποίο όπως διαπιστώσαν ήταν πριν από 3,2 δισ. έτη μέρος του φλοιού της Γης κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Από την μελέτη και την χημική ανάλυση αυτής της πλάκας προέκυψαν στοιχεία τα οποία οδήγησαν τους ερευνητές στην εκτίμηση ότι εκείνη την περίοδο ο πλανήτης μας ήταν ένας αποκλειστικά υδάτινος κόσμος. Ένας παγκόσμιος ωκεανός κάλυπτε ολόκληρη την επιφάνεια της Γης. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian, εφόσον τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιωθούν από επόμενες έρευνες, οι επιστήμονες θα έχουν στην διάθεση τους νέα πολύτιμα στοιχεία για το πού και το πώς έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη οι μονοκύτταροι οργανισμοί αλλά και επίσης ποιοι άλλοι κόσμοι μακριά από την Γη μπορεί να είναι φιλικοί στην ζωή.

«Αν η νεαρή Γη δεν είχε ηπείρους και ήταν ένας υδάτινος κόσμος τα εμπόδια θα ήταν μεγάλα για την εμφάνιση αλλά και εξέλιξη της ζωής και αυτό ισχύει για αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλους κόσμους» ανέφεραν στο άρθρο τους οι ερευνητές οι οποίοι επικέντρωσαν την προσοχή τους στο να εντοπίσουν τα ίχνη του οξυγόνου. Εχει διαπιστωθεί ότι η παρουσία σύνθετων μορφών ζωής συνδέεται με αυξημένα επίπεδα συγκεκριμένων ισοτόπων οξυγόνου. Στην πλάκα υπήρχαν σε αυξημένα επίπεδα ισότοπα οξυγόνου που δεν συνδέονται με την παρουσία της ζωής και ειδικά της πιο εξελιγμένης υποδεικνύοντας ταυτόχρονα την απουσία ηπείρων και γενικότερα στεριάς στον πλανήτη την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

ΚΟΣΜΟΣ, ΓΗ, ΥΔΑΤΙΝΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!