Οι γιατροί εξηγούν τις απίστευτες φιγούρες του Μάικλ Τζάκσον (φωτο)

Τα μουσικά επιτεύγματα του Μάικλ Τζάκσον είναι θρυλικά- ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που κέρδισε 8 Grammys μέσα σε μια βραδιά, έχει πωλήσεις πάνω από ένα δισεκατομμύριο δίσκους… Δυνατό και αμίμητο ήταν και το χορευτικό του εκτόπισμα. Εκατομμύρια θαυμαστές του ανά τον κόσμο έχουν αποπειραθεί να αντιγράψουν τις κινήσεις του και φυσικά το περίφημο moonwalk.

Αυτές που πάντα προκαλούσαν δέος, ήταν οι κινήσεις που συχνά αψηφούσαν τη βαρύτητα όπως πρωτοεμφανίστηκαν στο βίντεο κλιπ του 1988 «Smooth Criminal». Σε μια σκηνή, ο Τζάκσον μαζί με άλλους χορευτές γέρνουν μπροστά σε μοίρα 45 μοιρών και μετά πίσω ξανά με τα πέλματα των ποδιών «καρφωμένα» στο πάτωμα.

«Σωματικά είναι αδύνατον να γίνει κάτι τέτοιο», λέει ο νευροχειρούργος Δρ. Nishant Yagnick, ένας θαυμαστής του Τζάκσον, από το ινστιτούτο ιατρικής εκπαίδευσης και έρευνας στο Chandigarh της Ινδίας. «Εξαπάτησε τη βαρύτητα», συμπληρώνει.

«Μπορεί κάποιος να κλίνει προς το έδαφος μάξιμουμ μέχρι 25-30 μοίρες πριν πέσει κάτω», προσθέτει ο συνάδελφός του Δρ. Manjul Tripathi, επίσης fan του βασιλιά της ποπ. «Προσπάθησα να το κάνω και έπεσα», προσθέτει. Εντυπωσιασμένοι από τις υπεράνθρωπες ικανότητες του Τζάκσον, οι Yagnick και Tripathi ξεκίνησαν να ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο ο θρύλος της ποπ κατάφερε το ακατόρθωτο. Οι δυο επιστήμονες, μαζί με έναν ακόμη συνάδελφό τους τον Δρ. Sandeep Mohindra, δημοσίευσαν τις παρατηρήσεις τους από τη πλευρά της νευροεπιστήμης σε άρθρο τους σε σχετικό επιστημονικό περιοδικό.

Όταν το ανθρώπινο σώμα σκύβει προς τα εμπρός με την πλάτη ευθεία, εξηγούν οι γιατροί, οι σπειροειδείς μύες που τρέχουν παράλληλα με τους σπονδύλους μας «δρουν σαν καλώδια» και στηρίζουν το σώμα ως κέντρο βάρους. Αλλά όταν αυτή το βάρος της κλίσης μεταφέρεται στους αστραγάλους, δε μπορεί να υπάρξει στήριξη. Αντ ‘αυτού, η δράση μεταφέρεται στην κνήμη και τον αχίλλειο τένοντα που δεν είναι κατασκευασμένα για αυτόν τον ρόλο.

«Οι περισσότεροι χορευτές με εξαιρετικά δυνατό κορμό θα καταφέρουν να πετύχουν κλίση περίπου 30 μοιρών. Ο Τζάκσον έφτασε τις 45 μοίρες, κάτι που είναι ανθρωπίνως αδύνατο». Αν και ο τραγουδιστής βρισκόταν σε τέλεια φόρμα, εντούτοις δε θα μπορούσε κάνει τη περίφημη μανούβρα χωρίς λίγη βοήθεια. Οπότε, η ομάδα του έφτιαξε ένα ειδικό παπούτσι που θα τον «κάρφωνε» στο έδαφος κατά τη διάρκεια της κάμψης.

Ο Τζάκσον είχε την ιδέα για το παπούτσι, πατενταρίστηκε στις 26 Οκτωβρίου 1993, από τις μπότες των αστροναυτών που κινούνταν σε μηδενική βαρύτητα.

ΚΟΣΜΟΣ, ΓΙΑΤΡΟΙ, ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ, ΕΞΗΓΟΥΝ, ΦΙΓΟΥΡΕΣ