Σάββατο
30
Σεπτέμβριος
Back

Γερμανικές εκλογές: Επηρέασαν τις σχέσεις με Τουρκία-Ο ρόλος της Ελλάδας

Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών θα επηρεάσουν τις γερμανοτουρκικές σχέσεις και κατ’ επέκταση τις ευρωτουρκικές, ένα ζήτημα που αφορά άμεσα την Ελλάδα.

Ηδη, από την προεκλογική περίοδο, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε αντίθετη στο άνοιγμα άλλων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στο εγγύς μέλλον, τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν συλλαμβάνει, φυλακίζει και υβρίζει Γερμανούς και Ευρωπαίους,

Ο Τούρκος πρόεδρος ήλπιζε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές το κλίμα θα άλλαζε και οι διμερείς σχέσεις θα βελτιώνονταν. Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δυσχεραίνει μια τέτοια εξέλιξη.

Η ισχυρή παρουσία του ξενοφοβικού αντιευρωπαϊκού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στην Μπούντενσταγκ, δεν αποτελεί μόνο σε επίπεδο συμβολισμού σημείο ανησυχίας για τη Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά θα έχει επιπτώσεις και σε ό,τι αφορά την ουσία σε συγκεκριμένα ζητήματα. Ενα εξ αυτών είναι και οι σχέσεις με την Τουρκία.

Σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του είναι συντηρητικοί πολίτες που αποστασιοποιήθηκαν από τους Χριστιανοδημοκράτες, μεταξύ άλλων και λόγω της περισσότερο ανεκτικής πολιτικής της Μέρκελ σε θέματα όπως το προσφυγικό και οι σχέσεις με την Τουρκία. Η καγκελάριος δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή την παράμετρο. Ηδη, εξέφρασε την προσδοκία της να “επαναπατρίσει” στους κόλπους του CDU πολλούς από όσους ψήφισαν AfD. Δεν θα το πετύχει κτίζοντας γέφυρες με τον Ερντογάν.

Το “πρόβλημα” δεν είναι μόνο το AfD. Είναι ευρύτερο. Και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση, έχουν υιοθετήσει σκληρή στάση έναντι της προοπτική εμβάθυνσης της Ενωσης, υποστηρίζοντας το “πάγωμα” των εμπορικών και οικονομικο-πολιτικών σχέσεων με την Αγκυρα.

Οι εκκλήσεις για πλήρη τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή τη μη επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ενωσης ακούγονταν από όλα τα κόμματα. Ηταν, μάλιστα, ένα από τα λίγα σημεία στα οποία ανέβασε του τόνους ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της Μέρκελ στη μοναδική μεταξύ τους τηλεμαχία.

Ετσι, η καγκελάριος θα κληθεί να διαχειριστεί πλέον τη σχέση με τον απρόβλεπτο Ταγίπ Ερντογάν από διαφορετική αφετηρία. Η ίδια πολιτικά αποδυναμωμένη, οι “αντιτουρκικές” φωνές ενισχυμένες, και όλα αυτά τη στιγμή που η συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου δικαιολογεί, αν δεν επιβάλλει, τις τιμωρητικές διαθέσεις των Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων.

Το προσεχές διάστημα η ένταση με την Αγκυρα όχι μόνο θα συνεχισθεί, αλλά και θα αυξηθεί. Στο πλαίσιο αυτό θα δοκιμασθεί και η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Η επιδείνωση των ευρωτουρκικών σχέσεων θα έχει αντίκτυπο στην Ελλάδα. Η χώρα μας λόγω γεωγραφίας αποτελεί την “πρώτη γραμμή” επαφής με την Ενωση. Και το Αιγαίο “προσφέρεται” για να στείλει ο Ερντογάν τα δικά του μηνύματα. Από την αύξηση της ροής προσφύγων, μέχρι την κλιμάκωση στο στρατιωτικό πεδίο.

πηγή: Καθημερινή

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!