γερμανία-το-ακροδεξιό-afd-εξέλεξε-για-πρ-535868
ΚΟΣΜΟΣ | 03.07.2023 | 15:30

Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD εξέλεξε για πρώτη φορά δήμαρχο

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μετά την εκλογή του πρώτου του περιφερειάρχη μια εβδομάδα πριν, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημείωσε μία ακόμα εκλογική νίκη, καταφέρνοντας να εκλέξει τον πρώτο του δήμαρχο.

Πρόκειται για τον Χάνες Λοτ, 42 ετών, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος του Ράγκουν-Γιέσνιτς, μιας κωμόπολης περίπου 9.000 κατοίκων στο κρατίδιο Σαξονία- Άνχαλτ στην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανήρτησαν στο Facebook οι τοπικές αρχές. Συγκέντρωσε το 51,3% των ψήφων και κέρδισε τον αντίπαλό του, που δεν υποστηριζόταν από κανένα κόμμα.

Μικρός αριθμός χωριών στη Γερμανία έχουν εκλέξει στο παρελθόν δημάρχους που πρόσκεινται στο AfD, αλλά αυτοί ασκούν εθελοντικά τα δημαρχιακά καθήκοντα και παράλληλα έχουν άλλη εργασία. Επίσης η κωμόπολη Μπούρλαντίνγκεν, στη νοτιοδυτική Γερμανία, είχε από το 2018 ως το 2020 δήμαρχο που ανήκε στο AfD, όμως αυτός είχε προσχωρήσει στο κόμμα μετά την εκλογή του.

Το AfD ενισχύεται τους τελευταίους μήνες λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας των πολιτών με αφορμή τον πληθωρισμό ή ακόμη και την οικολογική μετάβαση που προωθεί η κυβέρνηση. Το αντιμεταναστευτικό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, που σχηματίστηκε πριν από 10 χρόνια, καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα δημοσκοπικά ρεκόρ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa που δημοσιεύθηκε χθες στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Bild, το AfD συγκεντρώνει το 20% στην πρόθεση ψήφου σε ομοσπονδιακό επίπεδο μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς (19%).

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2021, το ακροδεξιό κόμμα είχε κερδίσει το 10,3% των ψήφων. Το AfD είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην ανατολική Γερμανία, οι κάτοικοι της οποίας αισθάνονται περιθωριοποιημένοι.