γαλλία-φυλάκιση-ακροδεξιών-για-σχέδι-1046402
ΚΟΣΜΟΣ | 17.02.2023 | 18:01

Γαλλία: Φυλάκιση ακροδεξιών για σχέδιο δολοφονίας του Μακρόν

Σε ποινές φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια καταδίκασε δικαστήριο του Παρισιού τέσσερα μέλη μιας ακροδεξιάς οργάνωσης τα οποία δικάστηκαν για «προπαρασκευαστικές ενέργειες» στο πλαίσιο ενός σχεδίου δολοφονίας του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, το 2018.

Ωστόσο, εννέα μέλη της ίδιας οργάνωσης αθωώθηκαν.

Το κατηγορητήριο βασίστηκε σε πλήθος ανταλλαγών τηλεφωνικών μηνυμάτων σχετικών με την προετοιμασία του σχεδίου.

Στο εδώλιο είχαν βρεθεί, προ ενός μήνα, 12 άνδρες και μία γυναίκα, από 26 έως 66 ετών. Κατηγορήθηκαν για συνωμοσία για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας.

Η ομάδα σχηματίστηκε μέσω Facebook στις αρχές του 2017. Αρχηγός φέρεται να είναι ένας άνδρας περίπου 60 ετών, άνεργος, άλλοτε μέλος του Εθνικού Μετώπου του Ζαν-Μαρί Λεπέν και πλέον Εθνικού Συναγερμού υπό την Μαρίν Λεπέν.

Οι αρχές είχαν την πληροφορία ότι μια ακροδεξιά ομάδα σχεδιάζει να επιτεθεί στον Μακρόν κατά την επίσκεψή του στο Βερντέν τον Νοέμβριο του 2018, για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η αστυνομία είχε προχωρήσει, κατά τη διάρκεια της έρευνας που κράτησε τέσσερα χρόνια, ακόμη και στη παγίδευση τηλεφώνων.

Τα μέλη της ομάδας (που έφτασαν να είναι 5.000) σχεδίαζαν ακόμη τη δολοφονία μεταναστών, επιθέσεις σε τεμένη, την απαγωγή βουλευτών, ενώ υπήρχαν και ενδείξεις αντισημιτισμού.