Φιλιππίνες: Σοκάρει ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα

Ο αριθμός των νεκρών από το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Χαϊγιάν στην ολοκληρωτικά κατεστραμμένη παράκτια πόλη Τακλομπάν των Φιλιππίνων είναι 4.000 σύμφωνα με αναφορές της τοπικής δημοτικής αρχής την Παρασκευή. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από τον συνολικό φόρο αίματος που προβλέπει η κεντρική εξουσία στην πρωτεύουσα Μανίλα.

Είναι η πρώτη δημόσια παραδοχή ότι ο αριθμός των θανάτων είχε υπερβεί κατά πολύ την εκτίμηση του προέδρου Μπενίνο Ακουίνο ο οποίος αυτή την εβδομάδα προέβλεψε ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα θα είναι μεταξύ 2.000 και 2.500 ανθρώπων.

Επισήμως πάντως οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι σε εθνικό επίπεδο από το πέρασμα του σούπερ τυφώνα στις 8 Νοεμβρίου, ενός από τους ισχυρότερους που έχει καταγραφεί ποτέ ανέρχονται σε 2.357.

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με τον ακριβή αριθμό των νεκρών από τον καταστροφικό τυφώνα που σάρωσε τις Φιλιππίνες. Ο επίσημος αριθμός είναι 2.357 θύματα αλλά φαίνεται ότι διπλασιάστηκε μέσα στη νύχτα σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές για τους νεκρούς στην πόλη Τακλομπάν. Σε έναν πίνακα ανακοινώσεων στο δημαρχείο της πόλης αναφέρεται ότι οι νεκροί είναι 4.000 από 2.000 που ήταν μόλις μια ημέρα πριν. Ο αριθμός των 4000 νεκρών είναι γραμμένος με μπλε μαρκαδόρο σε ένα καβαλέτο στον πίνακα ανακοινώσεων, από τοπικούς αξιωματούχους οι οποίοι άρχισαν τις μαζικές ταφές την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνο Ακουίνο αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για την επιτάχυνση της διανομής της βοήθειας και επίσης δέχεται σκληρή κριτική για τις ασάφειες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών, ιδίως στην Τακλομπάν πρωτεύουσα της πλέον καταστραμμένης επαρχίας Λέιτε. Ο δήμαρχος της πόλης Άλφρεντ Ρομουαλντέζ είπε ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα και τα πτώματα τους να χάθηκαν όταν τα κύματα σαν τσουνάμι χτύπησαν στις παράκτιες περιοχές. «Μια γειτονιά είχε πληθυσμό μεταξύ 10.000 και 12.000 ανθρώπους και τώρα είναι εντελώς έρημη», είπε .

Η αναφορά για τον αριθμό των θυμάτων στον πίνακα ανακοινώσεων του δημαρχείου της Τακλομπάν είναι η πρώτη δημόσια παραδοχή ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών πιθανόν να υπερβεί κατά πολύ την εκτίμηση που έκανε ο πρόεδρος Ακουίνο για 200 έως 2500 νεκρούς.

ΚΟΣΜΟΣ, ΤΥΦΩΝΑΣ, ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!