Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Ανανέωση θητειών ελληνικού κλιμάκιου- Αποχωρεί η Κοβέσι
Τη διετή ανανέωση της θητείας των εισαγγελέων Πόπης Παπανδρέου, Χαρίκλειας Θάνου και Διονύση Μουζάκη, που υπηρετούν στο ελληνικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αποφάσισε ομόφωνα το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
Το ΑΔΣ στη σημερινή του συνεδρίαση απεφάνθη πως οι τρεις εισαγγελικοί λειτουργοί θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους έως την ολοκλήρωση των υποθέσεων που ήδη χειρίζονται, και όχι για πενταετή θητεία, όπως είχε αποφασίσει το Κολλέγιο Ευρωπαίων Εισαγγελέων.
Η λογική της διετούς ανανέωσης, αντί των 5 ετών, αποτελεί μέση λύση και εδράζεται στο ότι οι συγκεκριμένοι λειτουργοί είναι απαραίτητοι για τη συνέχεια των ερευνών, όμως ταυτόχρονα δεν πρέπει να αποκλειστούν άλλοι ικανοί εισαγγελείς που έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις για αυτές τις θέσεις.
Υπενθυμίζεται πως η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κοβέσι, από το Φόρουμ των Δελφών είχε καλέσει τον Άρειο Πάγο να ανανεώσει τη θητεία των τριών εισαγγελικών λειτουργών για πέντε χρόνια, δηλώνοντας πως αν η απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου θα ήταν αρνητική, τότε το θέμα θα έφθανε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Όπως είχε τονίσει η Λάουρα Κοβέσι: «Πιστεύω απόλυτα πως το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα κάνει ό,τι είναι σωστό. (σ.σ Οι δικαστές μέλη του) είναι ανεξάρτητοι και δεν θα ακολουθήσουν αυτόν τον θόρυβο και το τι λενε οι πολιτικοί».
Και πρόσθεσε πως: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ακολουθήσουν την ισχύουσα διαδικασία. Το ξαναλέω: Οι συνάδελφοί μου εδώ στην Ελλάδα έκαναν εξαιρετική δουλειά, έκαναν τη δουλειά τους, δεν υπάρχει λόγος να μην λάβουν αυτήν την απόφαση (για ανανέωση της θητείας του). Πιστεύω απόλυτα ότι θα κάνουν το σωστό. Για μένα δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
Αποχωρεί η Λάουρα Κοβέσι
Εξάλλου, δεν πρέπει να παραληφθεί ότι έντονα λέγεται ότι γενική Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, μετά τη λήξη της θητείας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία την 31η Οκτωβρίου 2026, θα ακολουθήσει πολιτική καριέρα. Η κυρία Κοβέσι ανέλαβε το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας την 1η Νοεμβρίου του 2019.
Ο αντικαταστάτης της κυρία Κοβέσι είναι ο γερμανός εισαγγελέας Αντρές Ρίτερ ο οποίος είναι σήμερα αναπληρωτής της στην EPPO. Ο κ. Ρίτερ, έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στη Γερμανία και ειδικεύεται στο οικονομικό έγκλημα και την απάτη επιδοτήσεων της ΕΕ.
Προτεινόμενα άρθρα
11.05.2026 | 19:30
11.05.2026 | 19:06






