ΕτΠ: Να συμπεριλάβει και τους ΟΤΑ το ευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο 315 δισ. για την ψηφιακή οικονομία

Την πρόταση το επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλαμβάνει και την τοπική αυτοδιοίκηση διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ).

Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την ΕΕ να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ψηφιακή οικονομία στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου της που δρομολογήθηκε πρόσφατα. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα, ο Πρόεδρος της ΕΤΠ Markku Markkula εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μετάβαση προς μια περισσότερο ψηφιακή οικονομία, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα «ψηφιακό χάσμα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι το επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ πρέπει να στοχεύει καλύτερα στις απομονωμένες περιφέρειες, να ενισχύσει τη συμμετοχή των αυτοδιοικητικών αρχών και να εστιαστεί στην αύξηση της καινοτομικής τους ικανότητας, ώστε να τους επιτραπεί να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό «με τους καλύτερους κόμβους καινοτομίας στον κόσμο».

Στη διάσκεψη της Ρίγας — που διοργανώθηκε από την Επιτροπή των Περιφερειών με την υποστήριξη της λετονικής Προεδρίας της ΕΕ και της Ένωσης Τοπικών και Περιφερειακών αρχών της Λετονίας —ο Πρόεδρος Markkula προειδοποίησε ότι το ψηφιακό χάσμα στην Ευρώπη εξακολουθεί να υφίσταται και έχει επιδεινώσει τις περιφερειακές ανισότητες, τονίζοντας ότι «η ολοκλήρωση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς συνιστά προτεραιότητα. Πρέπει να λάβουμε ορθολογικές και αποτελεσματικές αποφάσεις για την πραγματοποίηση επενδύσεων που θα καλύπτουν όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης σημείωσε. Με βάση το πρόσφατο σχέδιο δράσης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Επιτροπή των Περιφερειών υποστηρίζει την ψηφιακή επανάσταση η οποία ήταν εν μέρει το αποτέλεσμα  μικρής κλίμακας πρωτοβουλιών από τη βάση προς την κορυφή: εδώ οι αυτοδιοικητικές αρχές διαδραματίζουν καίριο ρόλο διευκολύνοντας τη σύνδεση των πολιτών και των επιχειρήσεων εκεί όπου η αγορά αποτυγχάνει».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Λετονίας και αρχηγός της λετονικής αντιπροσωπείας στην ΕτΠ, κ. Andris JAUNSLEINIS, τόνισε ότι δεν χρειάζεται πλέον να θεωρούμε τον τομέα των ΤΠΕ ως χωριστό πεδίο που έχει αποσυνδεθεί από την καθημερινή ζωή της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. «Είναι επίσης σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι διαθέσιμες ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν προϋπόθεση της επιλογής των πολιτών να ζουν όχι μόνο στις πόλεις, αλλά και σε αγροτικές περιοχές», σύμφωνα με τον κ. JAUNSLEINIS.

Το 2010, η ΕΕ δρομολόγησε το Ψηφιακό θεματολόγιο ως μέσο εκσυγχρονισμού του ευρωπαϊκού τομέα ΤΠΕ ο οποίος, κατά τα αναμενόμενα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη του ΑΕγχΠ της Ευρώπης κατά 4 % έως το 2020 αλλά και να συμβάλει στη μείωση των δημόσιων διοικητικών δαπανών κατά 15-20 %. Ο σημερινός Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, τόνιζε συνεχώς πόσο σημαντική είναι η δημιουργία μιας συνδεδεμένης ψηφιακής αγοράς που — όπως υποστήριζε — θα μπορούσε να αποφέρει όφελος έως και 250 δισ. ευρώ. Η Ευρώπη έχει κάνει άλματα: το 2013 το 76% του συνόλου των νοικοκυριών στην EΕ των 28 διέθετε ευρυζωνική σύνδεση, σε σύγκριση με 67% το 2011.

ΚΟΣΜΟΣ, ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!