ερντογάν-τουρκία-και-αζερμπαϊτζάν-ε-1178980
ΚΟΣΜΟΣ | 13.06.2023 | 21:24

Ερντογάν: «Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν είναι δύο κράτη, ένα έθνος»

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είναι «δύο κράτη, ένα έθνος», δήλωσε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ένα σύνθημα που απεικονίζει την ιστορική εγγύτητα μεταξύ των δυο αυτών χωρών.

«Και εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο με τρόπο αποφασιστικό», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ.

Ερντογάν και Αλίεφ δήλωσαν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη διάνοιξη ενός χερσαίου διαδρόμου που θα συνδέει την Τουρκία με το μεγαλύτερο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν μέσω της Αρμενίας, ένα παλιό και περίπλοκο έργο.

«Η διάνοιξη του διαδρόμου του Ζανγκεζούρ είναι αναπόφευκτη. Το νωρίτερο δυνατόν θα είναι το καλύτερο. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Αλίεφ.

Ο διάδρομος αυτός «θα είναι σημαντικός γα την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ένδειξη της συμμαχίας μεταξύ των δυο χωρών, η Τουρκία παραδίδει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Αζερμπαϊτζάν, τα οποία του επέτρεψαν να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Αρμενίας το 2020 για τον έλεγχο της διαφιλονικούμενης περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αναφερόμενος στον πόλεμο αυτό, ο Αλίεφ δήλωσε ότι δεκαετίες «διαπραγματεύσεων απέτυχαν να φέρουν αποτελέσματα, αλλά η δύναμη μας τα κατάφερε».

Μπακού και Άγκυρα θα «ενισχύσουν τη δύναμή τους στον κόσμο και την περιοχή», δήλωσε.

Ο πόλεμος μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν τελείωσε το φθινόπωρο του 2020 με μια εκεχειρία που υπογράφηκε έπειτα από τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας, με το Μπακού να ανακαταλαμβάνει σημαντικά εδάφη που ελέγχονταν από Αρμένιους αυτονομιστές.

Έκτοτε, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν διαπραγματεύονται μια ειρηνευτική συνθήκη, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη με τακτικές μεθοριακές συγκρούσεις.

Μετά τον πόλεμο αυτό, η Τουρκία επιδιώκει επίσης να κατευνάσει τις σχέσεις της με το Γερεβάν. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν παρέστη λοιπόν στην τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη στα τέλη Μάιου.

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας παραμένουν δηλητηριασμένες λόγω των σφαγών των Αρμενίων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, πρόδρομο της Τουρκίας, κάτι που το Γερεβάν και πολλές χώρες θεωρούν ότι ήταν γενοκτονία, όρος που η Άγκυρα απορρίπτει.

Τη γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζουν σχεδόν 30 χώρες και η κοινότητα των ιστορικών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έως 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.