Έρευνα: Έρχεται αύξηση μισθών 2% εντός του 2018

  • Απο stergios
  • 25 Μαρτίου 2018 - 12:42
  • Comments Off

Μέση αύξηση των μισθών κατά 1,4% και προοπτική για περαιτέρω αύξηση 2%, καταγράφει έρευνα που πραγματοποίησε η KPMG.

Εργοδότες ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα αποδοχών και παροχών της εταιρίας κατέδειξαν ότι το 2017 ήταν μια χρονιά που το 23% των εταιριών προχώρησε σε αυξήσεις στο σύνολο των εργαζομένων του. Επίσης, ένα 52% των εργοδοτών πραγματοποίησε αυξήσεις σε ένα μέρος από τα άτομα που εργάζονται στην επιχείρησή του.

Σε κάθε περίπτωση οι πολυεθνικές εταιρίες παρέχουν μισθούς υψηλότερους σε σχέση με εκείνους που προσφέρουν οι ελληνικές. Εντύπωση προκάλεσε και το στοιχείο που αναδείχτηκε στην έρευνα και δείχνει ότι πάνω από έξι στις δέκα επιχειρήσεις (62%) γνωστοποίησε ότι παρείχε ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα υψηλότερο κατά 15% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Επίσης, μία στις πέντε επιχειρήσεις (22%) προσφέρουν και άλλου είδους παροχές, όπως είναι κάλυψη μέρους ή του συνόλου της προσωπικής φορολόγησης των στελεχών λόγω της παροχής εταιρικών αυτοκινήτων.

Βέβαια, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν επίσης ότι υπήρξε αύξηση στις οικειοθελείς αποχωρήσεις, που υποκρύπτουν απολύσεις. Συγκεκριμένα, τα μέγεθος αυτό έφτασε στο 5,5% για το σύνολο της αγοράς εργασίας της χώρας, ποσοστό που είναι κατά 10% υψηλότερο σε σχέση με εκείνο που είχε καταγραφεί ένα χρόνο πριν, από την ίδια εταιρία. Τη «μερίδα του λέοντος» σε αυτή την αύξηση καρπώνονται οι κλάδοι της υψηλής τεχνολογίας (7,3%) και του λιανεμπορίου (6,7%). Καταγράφηκε επίσης και το στοιχείο ότι το 18% των επιχειρήσεων πραγματοποίησαν μειώσεις προσωπικού κατά το προηγούμενο έτος, κύρια απομακρύνοντας εργαζόμενους από την ηλικιακή κατηγορία 36 – 45 ετών. Όμως οι μισές από τις επιχειρήσεις που μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων τους, πρόσφεραν την ίδια στιγμή, υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης.

ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΡΕΥΝΑ, ΜΙΣΘΟΙ, ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ, KPMG


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!