ένα-σαλατικό-που-προστατεύει-από-σοβα-204548
ΚΟΣΜΟΣ | 25.08.2014 | 19:00

Ένα σαλατικό που προστατεύει από σοβαρές ασθένειες

Περνάει σχεδόν απαρατήρητο για τις ευεργετικές του ιδιότητες στον οργανισμό μας και το μνημονεύουμε κατά κανόνα μόνο για τη γεύση που δίνει στο πιάτο μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι είναι από τις καλύτερες “ασπίδες” μας ενάντια στον καρκίνο. Ο λόγος γίνεται για το σχοινόπρασο! Πρόκειται για ένα σαλατικό που έχει πολλές θρεπτικές ουσίες μέσα σε λίγα γραμμάρια. Ενώ είναι τροφή χαμηλή σε θερμίδες, είναι πλούσια σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Το σχοινόπρασο ανήκει στην οικογένεια λαχανικών με την ονομασία “allium”, την οποία πήραν από το λατινικό όνομα του σκόρδου. Πρόκειται για μονοκοτυλήδονα λουλούδια/φυτά, που συμπεριλαμβάνουν το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σχοινόπρασο, το πράσο και άλλα. Τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια αυτή έχουν μελετηθεί εκτενώς σε σχέση με τον καρκίνο, ειδικά του στομάχου και του παχέος εντέρου. Οι ευεργετικές και προληπτικές επιδράσεις τους είναι πιθανό να οφείλονται εν μέρει στις πλούσιες χημικές ενώσεις των οργανικών σουλφιδίων που περιέχουν. Αν και ο ακριβής μηχανισμός, με τον οποίο αυτές οι ενώσεις αναστέλλουν τον καρκίνο είναι άγνωστος, πιστεύεται ότι πετυχαίνουν την αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών όγκων και την μετάλλαξή τους και την πρόληψη του σχηματισμού ελευθέρων ριζών. Το σχοινόπρασο, όταν καταναλώνεται ως σαλατικό, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και σίδηρο και μπορεί να βοηθήσει στην αναιμία. Επίσης, ρίχνει την πίεση και βοηθά στην πέψη.