Εκτός σχολείου κλασσικά λογοτεχνικά έργα λόγω ρατσιστικών αναφορών - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
25
Σεπτέμβριος
Back

Εκτός σχολείου κλασσικά λογοτεχνικά έργα λόγω ρατσιστικών αναφορών

Δύο κλασσικά βιβλία, το “Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια” της Χάρπερ Λι και “Οι Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν” του Μαρκ Τουέιν βγαίνουν από σχολεία της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, μετά από διαμαρτυρίες γονέα για ρατσιστικές αναφορές.

Η καταγγελία έγινε από τη μητέρα ενός εφήβου, η οποία υποστήριξε ότι στα προαναφερόμενα λογοτεχνικά έργα αναφέρεται ουκ ολίγες φορές η λέξη “αράπης”.

“Υπάρχουν τόσες πολλές ρατσιστικές αναφορές και διατυπώσεις που δεν μπορείς να τις ξεπεράσεις. Αυτή τη στιγμή, είμαστε ένα έθνος διχασμένο”, δήλωσε μεταξύ άλλων, η μητέρα στην αρμόδια επιτροπή της κομητείας του Accomack.

Η επιτροπή ακόμα δεν έχει συζητήσει για το μέλλον των βιβλίων, ωστόσο αυτά έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις σχολικές αίθουσες και βιβλιοθήκες, μια κίνηση που η Εθνική Συμμαχία κατά της Λογοκρισίας περιγράφει ως “ιδιαίτερα σκανδαλώδης”. “Αποφεύγοντας τα αμφιλεγόμενα ζητήματα, όπως είναι ο ρατσισμός, τα σχολεία κάνουν μεγάλο κακό στους μαθητές”, επεσήμανε.

Σε επιστολή της μάλιστα, προς την αρμόδια επιτροπή, η Εθνική Συμμαχία κατά της Λογοκρισίας, τονίζει: “Κάθε βιβλίο δίνει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να κατανοήσουν την ιστορία των φυλετικών σχέσεων στην Αμερική και να εξετάσουν το θέμα στην παρούσα χρονική στιγμή. Αν και είναι δυσάρεστες σε κάποιους, οι ρατσιστικές αναφορές απεικονίζουν ρεαλιστικά την αμερικανική ιστορία και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την καθοδήγηση εκπαιδευτικού”.

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!