ΔΟΕ: Ανακοίνωσε την παρουσία ομάδας προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020

Οι πρόσφυγες θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 αφού η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ)  επιβεβαίωσε την παρουσία ομάδας προσφύγων για δεύτερη συνεχή φορά στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός, μετά τους Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ζήτησε από τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής στη σύνοδο του Μπουένος Άιρες να στηρίξουν τη δημιουργία μιας ομάδας προσφύγων, σύμφωνα με τα πρότυπα εκείνης που αγωνίστηκε στους Αγώνες του 2016 και εκείνα το αποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

«Ετσι δημιουργήθηκε η Ολυμπιακή ομάδα των προσφύγων, για το Τόκιο 2020», δήλωσε ο Μπαχ.
Ο Γερμανός παράγοντας είπε ότι η ΔΟΕ είχε ήδη ξεχωρίσει μια ομάδα περισσότερων από 50 αθλητών-προσφύγων και θεωρεί απαραίτητο με αυτόν τον τρόπο να κρατήσει τον κόσμο ενήμερο για τη δεινή κατάσταση των δεκάδων εκατομμυρίων προσφύγων σε όλο τον κόσμο.

«Υπάρχει ένας ατυχής λόγος για τη δημιουργία αυτής της ομάδας», δήλωσε ο Μπαχ σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό είναι το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήσαμε την πρώτη ομάδα. Έχουμε συνολικά 68,5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε αυτόν τον κόσμο. Μέσω του αθλητισμού θέλουμε να συμβάλουμε ώστε ο κόσμος να συνειδητοποιήσει αυτό το πρόβλημα και αυτή την πρόκληση και να μην εξαφανιστεί από τη συνείδηση του κόσμου και να στείλει ένα άλλο μήνυμα ελπίδας σε αυτούς τους πρόσφυγες».

Δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με την τελική εικόνα της ομάδας, αλλά ο Μπαχ είπε ότι η ομάδα θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο.

«Τελευταία φορά στο Ρίο βρισκόμασταν υπό πολύ μεγάλη πίεση, τώρα έχουμε δύο χρόνια, έχουμε ήδη πάρει προφυλάξεις, μέτρα … και έχουμε μια ομάδα αθλητών στη διάθεσή μας, ήδη υποστηρίζουμε 51 ή 52 πρόσφυγες αθλητές που έχουμε ξεχωρίσει», πρόσθεσε. «Αυτή η δεξαμενή μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και στην πορεία προς το Τόκιο 2020. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσοι θα τα καταφέρουν τελικά».

Η ΔΟΕ παρουσίασε στη Βραζιλία την πρώτη της ομάδα προσφύγων σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει το θέμα και ήταν μια από τις αληθινές ιστορίες των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Η 10μελή ομάδα από τη Συρία, το Κονγκό, την Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής , αμέσως μετά την είσοδό της στο στάδιο ως προτελευταία ομάδα πριν από την οικοδέσποινα Βραζιλία στην τελετή έναρξης στο Ολυμπιακό στάδιο.

Οι αθλητές συμμετείχαν στον στίβο, το κολύμπι και το τζούντο.

Η ΔΟΕ εξακολούθησε να υποστηρίζει αυτούς τους αθλητές, μερικοί από τους οποίους παρακολούθησαν τη συνεδρίαση της ΔΟΕ στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.

Η ΔΟΕ είχε κάνει γνωστό πέρυσι ότι σκέφτηκε να σχηματίσει μια τέτοια ομάδα και πάλι για τους Αγώνες του Τόκιο και συνέχισε να υποστηρίζει τους αθλητές που συμμετείχαν στο Ρίο.

«Χαίρομαι που η παράδοση αυτή θα συνεχιστεί στο Τόκιο», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες Φίλιππο Γκραντί.

«Είναι σημαντικό να για την αξιοπρέπεια αυτών των εξαιρετικών νέων ανθρώπων να τους προσφέρεται η ευκαιρία να αγωνιστούν στα πολύ υψηλά επίπεδα».

ΚΟΣΜΟΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΔΟΕ, ΟΜΑΔΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!