διπλάσιο-φόρο-για-τους-επιβάτες-κρουα-125192
ΚΟΣΜΟΣ | 19.05.2026 | 09:20

Διπλάσιο φόρο για τους επιβάτες κρουαζιέρας επιβάλλει ο Δήμος Βαρκελώνης

Μία από τις πιο πολυσύχναστες τουριστικές πόλεις της Ευρώπης εφαρμόζει αυστηρά μέτρα κατά των κρουαζιέρων και των επιβατών τους , με τον δήμαρχο της πόλης να πιέζει για την επιτάχυνση της αύξησης των φόρων στους επιβάτες βραχείας διαμονής.

Σύμφωνα με το Fox news, ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, Χάουμε Κολμπόνι, δήλωσε την Τετάρτη ότι θέλει οι επιβάτες κρουαζιέρας να πληρώνουν έως και 9,30 δολάρια (8 ευρώ) ανά διανυκτέρευση, αύξηση 100% από την τρέχουσα τιμή των 4,65 δολαρίων (4 ευρώ).

Η είδηση ​​​​μεταδόθηκε από την El País, την εφημερίδα με τα μεγαλύτερα δημοσιεύματα της Ισπανίας, μετά την εμφάνιση του Collboni στο Betevé, το τοπικό δίκτυο.

Ο φόρος θα ισχύει για τους επιβάτες κρουαζιέρας που δένουν στη Βαρκελώνη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης συμφώνησε τον περασμένο Ιούλιο να αυξήσει σταδιακά τον φόρο στα 9,30 δολάρια (8 ευρώ), ανέφερε η El País — και ενώ το συμβούλιο συμφώνησε να τον αυξήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο Κολμπόνι υποστηρίζει την άμεση ημερήσια αύξηση.

Γενική άποψη της γειτονιάς Barceloneta και της παραλίας Somorrostro στη Βαρκελώνη

«Τους επόμενους μήνες, θα αυξήσουμε τον τουριστικό φόρο έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ τους επόμενους μήνες και όχι σε τέσσερα χρόνια όπως είχαμε συμφωνήσει», δήλωσε ο δήμαρχος, σύμφωνα με την El País.

«Θέλω να αποθαρρύνω την άφιξη επιβατών κρουαζιέρας», είπε επίσης. 

Ο Κολμπόνι είπε ότι ελπίζει να μειώσει στο μηδέν τον αριθμό των επιβατών κρουαζιέρας που σταματούν στην πόλη — σε αντίθεση με την έναρξη ή τον τερματισμό των ταξιδιών τους στην πόλη.

«Ο τουρισμός πρέπει να υπηρετεί την πόλη, όχι το αντίστροφο», είπε.

Λιμάνι της Βαρκελώνης με βουνά, ορατά κτίρια

«Θέλουμε ποιοτικό τουρισμό, γι’ αυτό και ανανεώνουμε το Fira de Barcelona. Ενδιαφερόμαστε για τους επαγγελματίες επισκέπτες», πρόσθεσε ο Collboni.

«Αυτό που δεν θέλουμε είναι ο μαζικός τουρισμός — και γι’ αυτό θα καταργήσουμε τα τουριστικά διαμερίσματα το 2028».

Ο Κολμπόνι δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή, η οποία θα διεξαχθεί τον Μάιο του 2027, ανέφερε η El País.

Ο Jaume Collboni μιλάει στο βήμα

«Η πρόθεσή μου είναι να κυβερνήσω με αριστερή πλειοψηφία», δήλωσε ο Κολμπόνι.

«Θέλω να μετατρέψω τη Βαρκελώνη σε τάφο της ακροδεξιάς».

Το Fox News Digital επικοινώνησε με το γραφείο του Collboni για σχόλια.

Η κίνηση αυτή είναι ένα από τα πολλά βήματα που έχει κάνει η Βαρκελώνη στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό .

Άποψη κρουαζιερόπλοιου ελλιμενισμένου στο λιμάνι της Βαρκελώνης

Το 2024, το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης συμφώνησε να μειώσει τον αριθμό των τερματικών σταθμών κρουαζιέρας από επτά σε πέντε, με σκοπό τον περιορισμό των αφίξεων κρουαζιέρας.

Τον Μάρτιο, η Βαρκελώνη σχεδόν διπλασίασε τον φόρο επισκεπτών, φτάνοντας έναν από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, για να καταπολεμήσει τον μαζικό τουρισμό.

Επισκέψεις σε σημεία αιχμής στην Ευρώπη

Ένα αντι-τουριστικό πλακάτ εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στη Βαρκελώνη πριν από λίγα χρόνια. Η διαδήλωση περιελάμβανε συμβολικό κλείσιμο ξενοδοχείων, μπαρ και εστιατορίων, ενώ κατευθυνόταν προς την Μπαρτσελονέτα, μια από τις γειτονιές που υποφέρουν περισσότερο από την παρουσία τουρισμού. (Paco Freire/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Ο φόρος επισκεπτών ξενοδοχείων της πόλης αυξήθηκε σε 10 έως 17 δολάρια ανά άτομο ανά διανυκτέρευση, ενώ οι φόροι για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια διακοπών αυξήθηκαν σε περίπου 14 δολάρια ανά διανυκτέρευση.