Δημοτικές εκλογές στη Μόσχα -Απώλειες για το κόμμα του Πούτιν

Σημαντικές απώλειες υπέστησαν οι υποψήφιοι του κόμματος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ενωμένη Ρωσία, στις δημοτικές εκλογές της Μόσχας την Κυριακή, παρά τον αποκλεισμό κάποιων υποψηφίων της αντιπολίτευσης. Το κυβερνών κόμμα διατήρησε την πλειοψηφία, αλλά η πτώση των ποσοστών του, μετά το κύμα διαδηλώσεων του καλοκαιριού, προβλημάτισε το Κρεμλίνο.

Στα μέσα Ιουλίου η κεντρική εκλογική επιτροπή είχε αρνηθεί να καταχωρίσει τις υποψηφιότητες σημαντικών πολιτικών της αντιπολίτευσης, επικαλούμενη τυπικά προβλήματα στις αιτήσεις τους. Η αυταρχική αυτή ενέργεια είχε πυροδοτήσει ογκώδεις διαδηλώσεις. Μεταξύ αυτών που αποκλείστηκαν περιλαμβάνονταν και σύμμαχοι του αντιπολιτευόμενου πολιτικού, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος συμβούλευσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν όποιον υποψήφιο θεωρούσαν ότι είχε τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει των υποψηφίων της Ενωμένης Ρωσίας.

Ο ελιγμός αυτός απέδωσε και η Ενωμένη Ρωσία βρέθηκε με 26 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο των 45 εδρών, αντί 38 (28 δικών της και 10 συνεργαζόμενων ανεξάρτητων) στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο. Κερδισμένο βγήκε το Κομμουνιστικό Κόμμα, που αύξησε τις έδρες του από 5 σε 13, ενώ δύο άλλα κόμματα, το Γιάμπλοκο και το Κόμμα της Δίκαιης Ρωσίας, κέρδισαν τρεις έκαστο. Ωστόσο, τα κόμματα αυτά δεν απειλούν πραγματικά την Ενωμένη Ρωσία.

Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν επανεξελέγη πέρυσι με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ σήμερα η δημοτικότητά του κυμαίνεται γύρω στο 60%, βρίσκεται δηλαδή σε κάμψη σε σχέση με το παρελθόν, αλλά ξεπερνά κατά πολύ τη δημοτικότητα άλλων ηγετών.

ΚΟΣΜΟΣ, ΠΟΥΤΙΝ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΜΟΣΧΑ, DEPT-Α


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!