Δικαστική απόφαση: 40.000 ευρώ αποζημίωση σε εργαζόμενο επειδή βαριόταν - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
14
Ιανουάριος
Back

Δικαστική απόφαση: 40.000 ευρώ αποζημίωση σε εργαζόμενο επειδή βαριόταν

Κι όμως! Μια βαρετή δουλειά είχε σαν αποτελέσμα εργαζόμενος να κερδίσει αποζημίωση ύψους 40.000 ευρώ μέσω δικαστικής απόφασης.

Ο λόγος για τον Φρεντερίκ Ντεσνάρ, ο οποίος δούλευε στη γαλλική εταιρία πολυτελών αρωμάτων «interparfums». Ήταν μια δουλειά που αγαπούσε και την έκανε καλά, μέχρι που μια μέρα ο πρόεδρος της εταιρείας αποφάσισε να του αλλάξει ρόλο χωρίς καμία εξήγηση.

Ο Φρεντερίκ παρέμεινε στο πόστο του αλλά πλέον τα καθήκοντα του ήταν απλά να κάνει κάποια θελήματα στον πρόεδρο. Επί 4 χρόνια εργαζόταν την ημέρα 20 με 40 λεπτά και μετά δεν έκανε το παραμικρό μέχρι να τελειώσει το ωράριο του.  Κάποια στιγμή ένιωσε ότι είναι αόρατος. Κανείς δεν ενδιαφερόταν για την παραγωγή του, κανείς δεν ενδιαφερόταν για την ώρα που πήγαινε και την ώρα που έφευγε από τη δουλειά. «Δεν είχα πια ενέργεια για τίποτα. Ένιωθα ένοχος και ντρεπόμουν να κερδίσω έναν μισθό για… το τίποτα. Είχα την εντύπωση ότι ήμουν αόρατος στην εταιρεία» λέει ο Ντεσνάρ.

The sadness at work made him sick

Μέρα με τη μέρα ένιωθε άχρηστος, δίχως αντικείμενο και σαν ευσυνείδητος που ήταν, αυτό άρχισε να τον επηρεάζει και ψυχολογικά. Την πίκρα του την κρατούσε μέσα του ενώ έξω έδειχνε χαρούμενος και φυσιολογικός. Η βαριά κατάθλιψη όμως του είχε χτυπήσει την πόρτα .

«Αυτή ήταν η κάθοδος του πελάτη μου στην κόλαση» λέει στην Le Monde ο δικηγόρος του. Και ο Ντεσνάρ μια μέρα εκεί που οδηγούσε έπαθε επιληπτική κρίση, τράκαρε και έπεσε σε κώμα.

Ο ίδιος έκανε καταγγελία σε δικαστήριο εργασιακών σχέσεων ότι το μη αντικείμενο που τον ώθησαν να έχει στη δουλειά – εκεί που ήταν συνεπής και πολυάσχολος- του προκάλεσε κατάθλιψη και σωματικά επιληπτικές κρίσεις. Ζήτησε μάλιστα αποζημίωση 360.000 από την εταιρία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της υπόθεσης οι δικηγόροι της εταιρίας υποστήριξαν πως ο Ντεσνάρ δεν είχε ενημερώσει ποτέ για την κατάθλιψη που απέκτησε, και δεν είπε ποτέ τίποτα ότι βαριέται κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε ότι η αλλαγή του status της εργασίας του (αν και τυπικά αυτό δεν άλλαξε) αποτελούσε «μορφή παρενόχλησης» η οποία είχε σαν συνέπεια την κατάθλιψη.

Μετά την απόφαση η interparfums προσέφυγε στο εφετείο. Όμως και το εφετείο του Παρισιού επικύρωσε την πρωτοβάθμια απόφαση και επιδίκασε στον Ντεσνάρ ως αποζημίωση 40.000 ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!