«Δεν θυμάμαι πόσους έχω σκοτώσει» δήλωσε στο δικαστήριο «νονός» της Καμόρα

Ένας από τους πιο διαβόητους Ιταλούς μαφιόζους, ο οποίος αποφάσισε πρόσφατα να συνεργασθεί με τις αρχές, δήλωσε στην πρώτη κατάθεσή του χθες στο δικαστήριο πως δεν μπορεί να θυμηθεί πόσους ανθρώπους έχει σκοτώσει.

«Διέπραξα πολλούς φόνους, δεν μπορώ να τους θυμάμαι όλους», είπε στους δικαστές στη Σάντα Μαρία Κάπουα Βέτερε, κοντά στη Νάπολη. Ο 49χρονος Αντόνιο Ιοβίνε –  το πιο σημαντικό μέλος της Καμόρας, του ναπολιτάνικου κλάδου της ιταλικής μαφίας – κατέθεσε μέσω τηλεδιάσκεψης από μυστική τοποθεσία όπου βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία.

Μέλος της τρομερής μαφιόζικης οικογένειας Καζαλέζι, συνελήφθη το 2010 αφού κατόρθωνε επί 16 χρόνια να διαφεύγει.

«Άρχισα να συνεργάζομαι για να έχω μια καλύτερη ζωή, να αλλάξω τη ζωή μου», είπε ο Ιοβίνε. Όταν αποφάσισε να μιλήσει, τον μετέφεραν από τη φυλακή υψηλής ασφαλείας όπου κρατούνταν και την οποία φέρεται ότι δεν μπορούσε να υποφέρει επειδή πάσχει από κλειστοφοβία.

Ο Ιοβίνε θυμήθηκε την τελετή της μύησής του στην Καμόρα, το 1985. «Τρύπησαν το δάχτυλό μου και έριξαν λίγες σταγόνες αίμα σ’ ένα εικόνισμα. Έδωσα όρκο πίστης τον οποίο δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς, αλλά στον οποίο ορκίσθηκα να μην προδώσω την οικογένεια».

Ο Ιοβίνε, ο οποίος επονομαζόταν «ο νίνο» («το παιδί» στη ναπολιτάνικη διάλεκτο) εξαιτίας της νεανικής εμφάνισής του, ανέβηκε στις τάξεις τις Καμόρα και έγινε ο «υπουργός Οικονομίας» της οργάνωσης, επιβλέποντας από τη θέση αυτή την επένδυση σε νόμιμες επιχειρήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που προέρχονταν από εγκληματικές δραστηριότητες.

Επί της θητείας του, η Καμόρα επέκτεινε την εμβέλειά της σε ολόκληρη την Ιταλία και την Ευρώπη, αγοράζοντας εστιατόρια, ξενοδοχεία και διεισδύοντας σε συμβόλαια για δημόσια έργα, ενώ είχε επίσης την επικερδέστατη διαχείριση των τοξικών απορριμμάτων στην Καμπανία, την περιοχή γύρω από τη Νάπολη.

Οι αρχές ελπίζουν πως ο 49χρονος μαφιόζος θα αποκαλύψει τις υψηλού επιπέδου πολιτικές και επιχειρηματικές διασυνδέσεις που επέτρεψαν στην Καμόρα να ευημερεί επί δεκαετίες.

Στο δικαστήριο ο Ιοβίνε επιβεβαίωσε πως ήταν σε τακτική επαφή με επιχειρηματίες και δημάρχους από την ευρύτερη περιοχή της Νάπολης. Δήλωσε ακόμη πως μέχρι το 2010 είχε στη διάθεσή του 100.000 ευρώ το μήνα για τις προσωπικές ανάγκες του και για να πληρώνει τους ανθρώπους του, καθώς και τις οικογένειες των φυλακισμένων μελών της Καμόρα.

ΚΟΣΜΟΣ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΙΤΑΛΙΑ, ΝΟΝΟΣ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΚΑΜΟΡΑ, ANTONIO IOBINE


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!