Χριστουγεννιάτικο κολατσιό στα σχολεία από το Δ. Λισαβόνας

Τα σχολικά κυλικεία στη Λισαβόνα δεν έκλεισαν την περίοδο των Χριστουγέννων, «διότι αρκετοί μαθητές κινδύνευαν να πεινάσουν κατά τη διάρκεια του 15ήμερου», όπως αποκαλύπτει ο διευθυντής μιας σχολικής μονάδας σε ένα από τα φτωχά προάστια της πορτογαλικής πρωτεύουσας, όπου τα νούμερα των υποσιτιζόμενων μαθητών είναι τραγικά: στα τέλη Νοεμβρίου, 13.000 μαθητές διαπιστώθηκε πως δεν τρέφονται κανονικά.

Οι 3.000 από αυτούς είχαν καταγραφεί μόνον τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο του νέου σχολικού προγράμματος για παροχή διατροφικής βοήθειας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από δωρεές, ή προσφορές επιχειρήσεων τροφίμων, και επιτρέπει την προσφορά πρωινού στους μαθητές κατά την άφιξή τους στο σχολείο.

Όπως σημειώνει ο διευθυντής της σχολικής μονάδας έχει έλθει αντιμέτωπος με περιστατικά «λιποθυμίας μαθητών τα πρωϊνά της Δευτέρας έπειτα από υποσιτισμό πολλών ημερών». Έτσι, έλαβε την πρωτοβουλία, σε συνεννόηση με το δήμο, να προσφέρει από το κυλικείο πρωινό σε περίπου 40 μαθητές ηλικίας από 4-18 ετών, από τους 800 που απαριθμεί η σχολική μονάδα στα βόρεια της Λισαβόνας.

«Παρά την πείνα, περίπου 20 μαθητές, ως επί το πλείστον έφηβοι, επέλεξαν να μην έλθουν να παίρνουν πρωϊνό αυτά τα Χριστούγεννα ώστε να αποφύγουν τις ματιές των άλλων συμμαθητών τους, ή να παραδεχθούν με αυτόν τον τρόπο την αναξιοπάθεια των γονέων τους», επισημαίνει ο διευθυντής, εξηγώντας πως αυτή η αντίδραση αποτελεί «φαινόμενο μιας επονείδιστης φτώχειας».

Αξίζει να σημειωθεί πως στις φετινές χριστουγεννιάτικες διακοπές πολλοί γονείς εξακολούθησαν να αφήνουν τα πρωινά τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, όπου περιλαμβάνεται το γεύμα, ενώ μόλις το μισό ποσοστό από αυτούς επέλεξε αυτή τη λύση το περασμένο έτος.

ΚΟΣΜΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΜΑΘΗΤΕΣ, ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ, ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ, ΚΟΛΑΤΣΙΟ, ΔΗΜΟΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!