bloomberg-απίθανο-να-σταλούν-στην-ουκρανία-ελ-1184669
ΚΟΣΜΟΣ | 25.05.2023 | 15:36

Bloomberg: Απίθανο να σταλούν στην Ουκρανία ελληνικά F-16

Η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μακρά περίοδο αναμονής προτού μπορέσει να αναπτύξει F-16 εναντίον της Ρωσίας, καθώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ βρίσκονται σε αναζήτηση του ποιος θα μπορούσε να προμηθεύσει τα μαχητικά αεροσκάφη, σχολιάζει το Bloomberg.

Οι χώρες που υπόσχονται υποστήριξη στην Ουκρανία δίνουν προτεραιότητα στην εκπαίδευση των πιλότων και θα πρέπει να σταθμίσουν το κόστος και τα πιθανά κενά ασφαλείας πριν αποφασίσουν αν θα στείλουν πράγματι αεροσκάφη.

Τέσσερα κράτη έχουν μέχρι στιγμής δεσμευτεί στη στήριξη ενός συνασπισμού για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο. Αλλά μόνο η Δανία και η Ολλανδία μπορεί τελικά να στείλουν τα αεροσκάφη για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η Τουρκία και η Ελλάδα διαθέτουν περισσότερα από 400 F-16 συνολικά, αλλά είναι απίθανο να στείλουν μαχητικά στην Ουκρανία. Η Ελλάδα χρειάζεται τα αεροσκάφη δεδομένης της διαρκούς αντιπαλότητας με την Τουρκία, ενώ η τελευταία βασίζεται στα αεροσκάφη για να πολεμήσει τους αυτονομιστές Κούρδους μαχητές στο εσωτερικό της και πέρα από τα σύνορά της στη Συρία και το Ιράκ, σημειώνει.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαθέτει F-16. Το Βέλγιο έχει επισημάνει ότι πολλά από τα 53 αεροσκάφη του φτάνουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους, ενώ τυχόν άλλα θα χρειαστούν για διάφορες αποστολές.

Οι υπουργοί Άμυνας από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλους υποστηρικτές της Ουκρανίας είναι πιθανό να συζητήσουν την εκπαίδευση των F-16 σε τηλεδιάσκεψη αργότερα σήμερα.

“Στο εγγύς μέλλον, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο παράδοσης F-16 στην Ουκρανία”, δήλωσε εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας ότι “δεν πρόκειται για άμεσο ζήτημα”. Προτεραιότητα αποτελεί η σφυρηλάτηση των λεπτομερειών του σχεδίου εκπαίδευσης, το οποίο θα πρέπει να οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε.

Το αν η Δανία θα στείλει στην Ουκρανία τα αεροσκάφη της είναι ακόμη ανοιχτό ζήτημα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Δανίας. Θα πρέπει να συζητηθεί το ερώτημα αν η χώρα μπορεί να διαθέσει τα αεροσκάφη, πρόσθεσε.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαθέτει δικά του αεροσκάφη F-16, μια επιλογή θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά αεροσκαφών άλλων χωρών για να μεταφερθούν στην Ουκρανία, σύμφωνα με Βρετανό αξιωματούχο. Το Ηνωμένο Βασίλειο συζητά μια σειρά από μεθόδους με άλλες χώρες για να μεταφέρει αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία και είναι πρόθυμο να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί με υλικοτεχνική υποδομή, εκπαίδευση και χρηματοδότηση, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους συμμάχους τους επόμενους μήνες για να καθορίσουν πότε θα παραδοθούν τα αεροσκάφη και ποιος θα το κάνει. Το πιθανότερο σενάριο προς το παρόν είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν F-16 στην Ουκρανία, αλλά θα βασιστούν σε άλλες χώρες για την προμήθειά τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έβαλε τέλος την περασμένη εβδομάδα στην απροθυμία του να σταλούν τα F-16 στην Ουκρανία μετά από μήνες πιέσεων από το Κίεβο και συμμαχικές κυβερνήσεις, ανακοινώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στη χρήση τους. Αν και η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη, απαιτεί αμερικανική άδεια επειδή το αεροσκάφος είναι αμερικανικής κατασκευής. Καμία χώρα δεν έχει ακόμη δεσμευτεί επίσημα να προμηθεύσει F-16 στην Ουκρανία.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την επί μηνών προσπάθεια συμμαχικών αξιωματούχων να υποβαθμίσουν την ανάγκη να λάβει η Ουκρανία F-16, τονίζοντας αντ’ αυτού την επείγουσα ανάγκη για πυρομαχικά και εξοπλισμό αεράμυνας για την απόκρουση των ρωσικών δυνάμεων.

Αν και μπορεί να χρειαστούν πολλοί μήνες μέχρι να εκπαιδευτούν οι πιλότοι -πόσο μάλλον μέχρι να μεταφερθούν τα αεροσκάφη- η ώθηση για την έναρξη της εκπαίδευσης εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια να βοηθηθεί ο στρατός της Ουκρανίας να αντέξει μελλοντικές επιθέσεις από τη Ρωσία, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου.

Εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσει την εκπαίδευση των πιλότων σε περίπου δύο μήνες, δήλωσε ο Βρετανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι πιλότοι θα λάβουν εισαγωγική εκπαίδευση για το πώς να χειρίζονται ένα μαχητικό αεροσκάφος γενικότερα, η οποία θα διαρκέσει δύο μήνες. Στη συνέχεια θα χρειαστούν περαιτέρω εκπαίδευση από άλλες χώρες στα πραγματικά F-16, που θα διαρκέσει άλλους μερικούς μήνες.

Μόλις οριστικοποιηθεί το σχέδιο εκπαίδευσης των πιλότων και αν οι σύμμαχοι μπορέσουν να πάρουν περαιτέρω υπογραφή από τις ΗΠΑ για οποιαδήποτε μεταφορά, οι χώρες θα πρέπει στη συνέχεια να καθορίσουν αν μπορούν να αποχωριστούν τα δαπανηρά μαχητικά.

Ο Κόλιν Καλ, επικεφαλής πολιτικής του Πενταγώνου, δήλωσε σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Φεβρουάριο ότι τα 50-80 μαχητικά αεροσκάφη που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ουκρανία πιθανόν θα χρειαστεί για να αντικαταστήσει την υπάρχουσα πολεμική της δύναμη θα μπορούσαν να κοστίσουν έως και 11 δισ. δολάρια αν ήταν ολοκαίνουργια.

Η συντήρηση των F-16 δεν είναι εύκολη

Τα κράτη-δωρητές θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία μπορεί να συντηρήσει τα αεροσκάφη μόλις τα παραλάβει. Τα αεροσκάφη απαιτούν εντατική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης μιας λεπτομερούς επιθεώρησης κάθε περίπου 300 ώρες, η οποία θέτει ένα αεροσκάφος εκτός λειτουργίας για τουλάχιστον 35 ημέρες, σύμφωνα με τη στρατιωτική αεροπορική βάση Kleine-Brogel του Βελγίου.

Ένας σημαντικός παράγοντας σε οποιαδήποτε απόφαση θα συνδεθεί με τις εισερχόμενες παραγγελίες F-35 που έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν τα F-16, καθώς οι σύμμαχοι επιδιώκουν να αποφύγουν την ύπαρξη κενών στις αεροπορικές τους δυνάμεις. Η Ολλανδία έχει προχωρήσει περισσότερο στο πρόγραμμά της για τα F-35 σε σύγκριση με το Βέλγιο, το οποίο θα παραλάβει τα δύο πρώτα του F-35 μόλις φέτος, αλλά θα τα σταθμεύσει πρώτα στις ΗΠΑ για εκπαίδευση. Τα πρώτα F-35 της Δανίας φτάνουν φέτος.

Εν τω μεταξύ, η Νορβηγία βρίσκεται επίσης σε πιο προχωρημένο στάδιο όσον αφορά στη μετάβαση στα F-35, με τον νέο στόλο να παίρνει επίσημα τη θέση του από τα F-16 πέρυσι. Ερωτηθείς εάν η Νορβηγία θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής F-16, ο υπουργός Άμυνας Μπγιορν Άριλντ Γκραμ δήλωσε σε σχόλια που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η κυβέρνησή του “εξετάζει συνεχώς νέες δωρεές” στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει μελλοντικές συνεισφορές.

Ολλανδοί και Δανοί υπουργοί δήλωσαν στις Βρυξέλλες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αναμένουν ότι και άλλες χώρες θα συμμετάσχουν σύντομα στον συνασπισμό για την εκπαίδευση πιλότων. Η Πορτογαλία είναι ανοιχτή στο να βοηθήσει με την εκπαίδευση πιλότων, αλλά η παροχή F-16 δεν είναι στο τραπέζι, καθώς η χώρα διαθέτει μόνο περιορισμένο αριθμό τέτοιων αεροσκαφών.

Επιπλέον, η Τουρκία παίζει αυτόκλητο ρόλο διαμεσολαβητή στη σύγκρουση μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών και δεν θα σκεφτόταν καν να αναπτύξει τα πολεμικά της αεροσκάφη στην Ουκρανία και να αναλάβει το ρίσκο μιας άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.