ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-Ευρωεκλογές: Σενάριο στήριξης Τσίπρα, Μακρόν σε Μέρκελ για Προεδρία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σενάριο το οποίο επιβεβαιώνει παλαιότερο δημοσίευμα της aftodioikisi.gr εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ηγέτες της ΕΕ. Αν και οι τελικές αποφάσεις, όπως δήλωσε μετά την άτυπη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ συναντήθηκαν στο Σιμπίου της Ρουμανίας στις 9 Μαΐου 2019, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, θα ληφθούν στις 28 Μαΐου στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες («Στο πλαίσιο των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να συναντηθούν στις 28 Μαΐου 2019 στις Βρυξέλλες. Θα συζητήσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα ξεκινήσουν τη διαδικασία διορισμού των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Εννοείται ότι η εν λόγω διαδικασία θα ακολουθήσει τους κανόνες που ορίζονται στις Συνθήκες. Θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη γεωγραφική ισορροπία, καθώς και τα δημογραφικά στοιχεία, έτσι ώστε τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρότερες χώρες να εκπροσωπούνται στις υψηλότερες θέσεις στην ΕΕ.»), οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βασικό σενάριο που εξετάζεται προβλέπει τα εξής:

-Την εκλογή στη θέση του προέδρου της Κομισιόν του υποψήφιου των Σοσιαλιστών, του Ολλανδού, σημερινού α΄αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φραντς Τίμερμανς, με την στήριξη της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στην οποία από το Σάββατο συμμετέχει και το κόμμα κόμμα En Marche! -«Εμπρός!» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρον, των Πράσινων αλλά και της Αριστεράς. Με βάση τα ως τώρα προγνωστικά, εφόσον διαμορφωθεί η συγκεκριμένη συμμαχία και με δεδομένη την άνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η υποψηφιότητα Τίμερμανς θα υπερσκελίσει την υποψηφιότητα του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο, λόγω των ακραίων νεοφιλελεύθερων θέσεων που εκφράζει, δεν στηρίζει σθεναρά η κεντρώα ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

-Από τη στιγμή που προχωρήσει η υποψηφιότητα Τίμερμανς, ο οποίος ανήκει στην παλιά σχολή των ευρωπαϊστών του Ζακ Ντελόρ, ανοίγει διάπλατα η πόρτα για τον ορισμό της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για τον ορισμό της στη θέση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που κατέχει σήμερα ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ. Με αυτόν τον τρόπο και η συγκεκριμένη θέση να αναβαθμιστεί συγκριτικά με αυτή του προέδρου της Κομισιόν αλλά και, το μοίρασμα αυτό, θα «αντικατοπτρίζει τη γεωγραφική ισορροπία», για την οποία μίλησε ο Τουσκ, δεδομένου, μάλιστα, ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι, οι Γάλλοι στο μοίρασμα αυτό έχουν ζητήσει τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), την οποία κατέχουν σήμερα οι Ιταλοί μέσω του Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σενάριο αυτό υποστηρίζει σθεναρά και ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς, εκτός των άλλων, η συγκεκριμένη συμμαχία, κυρίως, βάζει φραγμό απέναντι στην, τρίτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αναμένεται να είναι οι ακροδεξιοί-αντιευρωπαϊστές των Σαλβίνι-Όρμπαν-Λεπέν, αλλά και στους ακραίους του ΕΛΚ, που εκπροσωπεί ο Βέμπερ.

ΚΟΣΜΟΣ, ΓΙΟΥΝΚΕΡ, ΣΤΗΡΙΞΗ, ΜΑΚΡΟΝ, ΜΕΡΚΕΛ, ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΣΙΠΡΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!