Ανακήρυξη του 2013 ως Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
24
Οκτώβριος
Back

Ανακήρυξη του 2013 ως Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013, η παρουσίαση του “2013 Έτους Γαστρονομίας στη Σαντορίνη” με μία ειδική εκδήλωση – συνέντευξη τύπου από το δήμαρχο Θήρας Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο, ο οποίος είχε και το συντονισμό της παρουσίασης.

Ο δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος, ανέφερε ότι το Έτος Γαστρονομίας αποτελεί ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο γεγονός· συνδέει το παρελθόν του νησιού της εποχής του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου με το σήμερα και αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα και τη γονιμότητα των ηφαιστειογενών εδαφών της Σαντορίνης. Η Γαστρονομία αγκαλιάζει όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής σε ένα τουριστικό προορισμό δηλαδή τις Τέχνες, την Παράδοση, την Παιδεία, την Επιστημονική Τεκμηρίωση και γενικότερα τον Πολιτισμό. Ως εκ τούτου χαρακτήρισε το ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ως ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετέχουν εντάσσοντας νέες ιδέες και δράσεις προκειμένου να τροφοδοτήσουν από κοινού το εγχείρημα αυτό.

Ομιλητές ήταν, πέραν του δημάρχου, ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας και διευθυντής των ανασκαφών Ακρωτηρίου Χρίστος Ντούμας, η διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, της Ακαδημίας Αθηνών, δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, ο Ηφαιστειολόγος Δρ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης και ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης, συγγραφέας και γευσιγνώστης.

Ο Δήμος Θήρας με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, ανακήρυξε το 2013 ως «Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη». Με τη συγκεκριμένη απόφαση επιχειρείται να κεφαλαιοποιηθεί και να αξιοποιηθεί η μεθοδική, στοχευμένη και συλλογική προσπάθεια ετών, που έχει καταβληθεί στο νησί προκειμένου να ενταχθεί στο τουριστικό του χαρτοφυλάκιο η γαστρονομία, ώστε σήμερα η Σαντορίνη να διεκδικεί τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και υπουργοί και αιρετοί, καθώς και επιχειρηματίες.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!