παπαβγούλη-προ-των-πυλών-τα-40ρια-πρό-1622229
ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 06.08.2026 | 20:10

Παπαβγούλη: «Προ των πυλών» τα 40ρια- Πρόγνωση για το σαββατοκύριακο

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ισχυροί έως τοπικά πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο συνθέτουν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού, ενώ από το Σαββατοκύριακο αναμένεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας, με το πρώτο αξιόλογο κύμα ζέστης του Αυγούστου να κορυφώνεται την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της μετεωρολόγου του ΕΡΤnews, Όλγας Παπαβγούλη, η χώρα θα διατηρήσει το τυπικό καλοκαιρινό σκηνικό, με υψηλές θερμοκρασίες, μελτέμια και περιορισμένη αστάθεια κυρίως στα βόρεια ορεινά.

Παρασκευή: Μικρή εξασθένηση των ανέμων

Για την Παρασκευή προβλέπεται μικρή υποχώρηση της έντασης των ανέμων. Στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου οι βοριάδες θα φτάνουν έως τα 6 μποφόρ, ενώ στο ανατολικό Αιγαίο το βόρειο-βορειοδυτικό ρεύμα θα αγγίζει τοπικά τα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται από 37 έως 39°C, ενώ δεν αποκλείονται μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια ορεινά.

Σαββατοκύριακο: Ενισχύονται τα μελτέμια και ανεβαίνει ο υδράργυρος

Το Σάββατο τα μελτέμια θα ενισχυθούν εκ νέου, φτάνοντας τα 6 με 7 μποφόρ, κυρίως στις Κυκλάδες, τον Κάβο Ντόρο και το νότιο Κρητικό Πέλαγος.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει νέα άνοδο, με τις μέγιστες τιμές να διαμορφώνονται στους 38 με 39°C, ενώ οι απογευματινές μπόρες θα επιμείνουν κυρίως στα βόρεια ορεινά.

Κυριακή και Δευτέρα οι πιο δύσκολες ημέρες

Η κορύφωση της ζέστης αναμένεται την Κυριακή και τη Δευτέρα, όταν θα ενισχυθούν περαιτέρω τόσο τα μελτέμια στο Αιγαίο όσο και οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα επηρεάσουν κυρίως τα ανατολικά ηπειρωτικά, αλλά και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ακόμη και στα εσωτερικά τμήματα. Παράλληλα, στα δυτικά ηπειρωτικά η θερμοκρασία ενδέχεται να φτάσει τοπικά τους 40°C.

Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους επιβαρύνουν σημαντικά τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Για την Παρασκευή προβλέπεται μικρή βελτίωση, καθώς οι άνεμοι θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένηση και οι περισσότερες περιοχές θα βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή). Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη Δυτική Ελλάδα, σε μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και του Αιγαίου, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες διατηρούν τον κίνδυνο σε αυξημένα επίπεδα.

Από την Κυριακή και τη Δευτέρα, η εκ νέου ενίσχυση των ανέμων σε συνδυασμό με τη ζέστη αναμένεται να αυξήσει εκ νέου τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.

Πηγή: ertnews.gr

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.