Μουντιάλ 2026: Οι τελευταίες μάχες των προημιτελικών – Ποιοι διεκδικούν τα δύο εισιτήρια
Νορβηγία–Αγγλία και Αργεντινή–Ελβετία συνθέτουν το πρόγραμμα των δύο τελευταίων προημιτελικών του Μουντιάλ. Η Αγγλία και η Αργεντινή θεωρούνται τα φαβορί για την πρόκριση, ωστόσο καλούνται να επιβεβαιώσουν την ανωτερότητά τους στον αγωνιστικό χώρο.
Τα «Τρία Λιοντάρια» αντιμετωπίζουν την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης, τη Νορβηγία, σε μια αναμέτρηση που περιλαμβάνει και τη μεγάλη μονομαχία του Χάρι Κέιν με τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Από την πλευρά της, η Αργεντινή, με τον Λιονέλ Μέσι σε εξαιρετική κατάσταση, θα αναμετρηθεί με την Ελβετία, επιδιώκοντας μια πιο άνετη πρόκριση σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα δύο προηγούμενα παιχνίδια της.
Ο αγώνας Νορβηγία-Αγγλία (12/1, 00:00, ΕΡΤ1) γίνεται στο Μαϊάμι. Η «παλιά» Αγγλία και η «νέα» Νορβηγία, καθώς οι Σκανδιναβοί προκρίθηκαν για πρώτη φορά στα προημιτελικά του Μουντιάλ, ενώ η Αγγλία είναι παρούσα για 11η φορά, εκ των οποίων κατάφερε να προκριθεί τις τρεις.
Στη φάση των «16» η Νορβηγία «κωπηλάτησε» καλά και έβγαλε νοκ άουτ την Βραζιλία (2-1), με δυο γκολ του Χάαλαντ (79’, 80’) και η Σελεσάο μείωσε στις καθυστερήσεις με πέναλτι του Νεϊμάρ. Στους «32» αναμετρήθηκε με την Ακτή Ελεφαντοστού και την απέκλεισε με ανατροπή (2-1), ενώ στους ομίλους ηττήθηκε από την Γαλλία (4-1) και νίκησε Σενεγάλη (3-2) και Ιράκ (4-1).
Η Αγγλία στον όμιλό της νίκησε την Κροατία (4-2) και τον Παναμά (2-0) και έφερε ισοπαλία με την Γκάνα. Στη φάση των «32» απέκλεισε τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (2-1) και στους «16» νίκησε 3-2 το Μεξικό στο Αζτέκα.
Νορβηγία και Αγγλία δεν έχουν ξαναπαίξει σε τελική φάση Μουντιάλ. Σε προηγούμενα ματς (φιλικά και επίσημα) οι Αγγλοι έχουν επτά νίκες, οι Νορβηγοί δυο και τρία έληξαν ισόπαλα.
Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Γάλλος Τουρπέν.
Ο νικητής του ζευγαριού θα παίξει με την ομάδα που θα προκριθεί από τον αγώνα Αργεντινή-Ελβετία.
Το ματς Αργεντινή-Ελβετία (12/7, 04:00, ΕΡΤ 1) θα διεξαχθεί στο Κάνσας και είναι το τελευταίο για την προημιτελική φάση, ενώ θα… δώσει το τελευταίο εισιτήριο για τους «4» του Μουντιάλ. Οι δυο ομάδες έχουν ξαναπαίξει εννέα αγώνες και η Ελβετία δεν έχει νίκη. Η πιο πρόσφατη αναμέτρηση είναι για τους «16» του Μουντιάλ του 2014, όταν νίκησε 1-0 στην παράταση.
Η Ελβετία είναι παρούσα σε προημιτελική φάση Μουντιάλ μετά από πολλά χρόνια. Η προηγούμενη ήταν το 1954, όταν φιλοξένησαν τη διοργάνωση!
Η Αργεντινή προκρίθηκε από τη φάση των «16» σε ματς θρίλερ με την Αίγυπτο, την οποία νίκησε 3-2, αν και μέχρι το 79’ έχανε 2-0. Δεν είχε πάρει το… μάθημά της από το προηγούμενο παιχνίδι της, όπου απέκλεισε μετά από παράταση 3-2 το Πράσινο Ακρωτήρι (κανονικός αγώνας 1-1) που προηγήθηκε δυο φορές. Στον όμιλό της η «Αλμπισελέστε» νίκησε 3-0 την Αλγερία, 2-0 την Αυστρία και 3-1 την Αργεντινή.
Το τελευταίο εμπόδιο της Ελβετίας ήταν η Κολομβία (0-0 κανονικός αγώνα και παράταση, 4-3 στα πέναλτι). Στη φάση των «32» έβγαλε νοκ άουτ την Αλγερία (2-0), ενώ στον όμιλό της έφερε ισοπαλία (1-1) με το Κατάρ, νίκησε 4-1 τη Βοσνία και 3-1 τον Καναδά.
Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Πορτογάλος Πινέιρο.
-Οι αγώνες είναι νοκ άουτ και σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθούν παράταση και πέναλτι.
Προτεινόμενα άρθρα
11.07.2026 | 08:38
11.07.2026 | 08:00






