Νοσοκομεία: Μπαίνει «βραχιολάκι» στα επείγοντα σε Ευαγγελισμό & Αγία Όλγα
Σε «μεταρρυθμιστικό αναβρασμό» βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κυρίως στον τομέα που έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι πρώτες μεγάλες αλλαγές που ξεκίνησαν να υλοποιούνται από τις αρχές του χρόνου θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά λίγο μετά το Πάσχα, όπως ακριβώς είχε αναφέρει επανειλημμένα ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης.
Η αυλαία, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕΛ.ΤΥΠΟ.», θα ανοίξει πανηγυρικά στα τέλη Μαΐου, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εγκαινιάζει το πρώτο «έξυπνο» σύστημα παρακολούθησης ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Σπηλιοπούλειο-Αγία Ολγα».
Πρόκειται για την έναρξη μιας σειράς παρεμβάσεων που επιχειρούν να αλλάξουν την εικόνα των δημοσίων νοσοκομείων, με χρηματοδότηση κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και στο επίκεντρο την καθημερινότητα του πολίτη.
Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού βραχιολιού με QR code, που τοποθετείται στον ασθενή κατά την είσοδο στα ΤΕΠ, σηματοδοτεί τη στροφή του ΕΣΥ προς τη διαφάνεια και τον καλύτερο ψηφιακό έλεγχο της κινητικότητας των ασθενών στα Επείγοντα.
Το σύστημα επιτρέπει:
- σε ασθενείς να βλέπουν σε οθόνες, τοποθετημένες στις αίθουσες αναμονής, τον υπολειπόμενο χρόνο έως την ώρα της σειράς τους για εξέταση,
- στο προσωπικό του νοσοκομείου να εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο σημεία συμφόρησης και καθυστερήσεων, με σκοπό την άμεση παρέμβασή του,
- το υπουργείο Υγείας να παρακολουθεί τη ροή δεδομένων κεντρικά, με σκοπό την παρέμβαση για την επιδιόρθωση λαθών.
Μέσα στο καλοκαίρι, η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος θα επεκταθεί σε 12 επιπλέον νοσοκομεία («Λαϊκό», ΚΑΤ, «Παπανικολάου», «Αγλαΐα Κυριακού», ΠΓΝ Ρίου, Ιωαννίνων κ.ά.), ενώ στόχος είναι η πανελλαδική εφαρμογή έως το 2026.
Προτεινόμενα άρθρα
19.07.2026 | 13:08



