χρ-βούζας-για-συνέδριο-νδ-στροφή-στο-νε-424198

Χρ.Βούζας για Συνέδριο ΝΔ: Στροφή στο νεοφιλελευθερισμό με επίκεντρο το Δημόσιο  

Το γνωρίζαμε,  αλλά οι διήμερες εργασίες του 11ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ, το επιβεβαίωσαν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο κι αν , εσχάτως, ο ίδιος να επιχειρεί να κρατήσει (λεκτικές) ισορροπίες, μετακινείται με ταχείς ρυθμούς από το “ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό” του Κωνσταντίνου Καραμανλή και το «σύγχρονο κοινωνικό κέντρο» του Κώστα Καραμανλή, στο νεοφιλελευθερισμό.

Άλλωστε και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος, σημειωτέον, επέλεξε, σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά, να μην εκφωνήσει ομιλία,  σε μία από τις σπάνιες δηλώσεις του προσερχόμενος το Σάββατο στους χώρους του συνεδρίου τόνισε ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες της ΝΔ (πρέπει να) είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η στήριξη εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Με αυτό τον τρόπο υπενθύμισε, στην ουσία, τις αρχές της παράταξης όπως τις είχε εκφράσει ο ίδιος ο ιδρυτής της στο συνέδριο της Χαλκιδικής το 1979: «Ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός, είχε πει τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους, χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Όμως είναι αυτό το κράτος που θέλει να συρρικνώσει ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, όπως άλλωστε απέδειξε και κατά τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Είναι αυτού του κράτους που, όπως αποφάσισε το συνέδριο της ΝΔ, θα εκχωρηθούν λειτουργίες σε ιδιώτες και θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι προσλήψεις με την επαναφορά του κανόνα 1 προς 5, αντί για 1 προς 3 που προβλέπει το μνημόνιο για το 2018.

Αν και στην καταληκτική του ομιλία ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να επαναλάβει όσα είχε πει παλιότερα για εκχώρηση σε ιδιώτες ακόμη και της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων, προτιμώντας την έκφραση «απελευθέρωση των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού», η υιοθέτηση από το 11ο Τακτικό Συνέδριο των συμπερασμάτων του 6ου Προσυνεδρίου δείχνουν τη σαφή κατεύθυνση του κόμματος για το Δημόσιο.

Μία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση που θέλει το κράτος όσο το δυνατόν μικρότερο για να δίνει χώρο σε ιδιώτες. Που θέλει συμβασιούχους και όχι μόνιμους στην καθαριότητα για να μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκχωρήσει (και) τη συγκεκριμένη λειτουργία σε εταιρείες. Νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, πολύ μακριά από την λογική του «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού» που εφάρμοσε επί κυβέρνησης Καραμανλή, ως υπουργός Εσωτερικών, ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με την μονιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων των δήμων μέσω του ομώνυμου Προεδρικού Διατάγματος. Συμβασιούχους που ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ κατά τη δική του θητεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχείρησε να απολύσει μέσω του περίφημου επανελέγχου των συμβάσεων.

Για τους επαΐοντες περί τα νεοδημοκρατικά οι θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη –με ή χωρίς τρόικα- για το Δημόσιο και όχι μόνο, είναι γνωστές. Όσο για το λόγο  που δεν θέλησε να «σηκώσει» αυτό το θέμα στην καταληκτική ομιλία του στο συνέδριο, μοιάζει να τον ανέφερε χωρίς στρογγυλέματα ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, όταν κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΝΔ, αφού κάλεσε την ηγεσία του κόμματος να επαναλάβει τα περί απολύσεων στο Δημόσιο, στη συνέχεια έδωσε τη δική του εξήγηση γιατί δεν το κάνει: «Δεν θέλετε προφανώς να απογοητεύσετε κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Το «ενόψει εκλογών», φρόντισε να το προσθέσει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ όταν στην ίδια ομιλία έθεσε το κόμμα του σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα.

*O Χρίστος Βούζας είναι διευθυντής της, βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση, ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.