καθυστερεί-το-πολυνομοσχέδιο-για-του-54924
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 13.03.2017 | 11:08

Καθυστερεί το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ -Τι απαντά το υπουργείο Εσωτερικών

Νέα παράταση πήρε η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, αφού ανατράπηκε ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Εσωτερικών για κατάθεση του μέσα στις πρώτες μέρες του Μαρτίου.

Όπως είχε γράψει και η aftodiokisi.gr, η ηγεσία του υπουργείου επιθυμούσε να κατατεθεί για διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η κατάθεση του μετατίθεται για μετά τις 20 Μαρτίου και σε κάθε περίπτωση μέχρι τα τέλη του μήνα. Υπενθυμίζουμε ότι το σχετικό σχέδιο νόμου θα έρθει με πάνω από 100 άρθρα. Όπως μας ανέφεραν πηγές του υπουργείου, ο μεγάλος όγκος του είναι και ένας από τους λόγους της καθυστέρησης, αφού γίνονται έλεγχοι και αλλαγές στα σχετικά άρθρα.

Ενστάσεις από το οικονομικό Επιτελείο λόγω αξιολόγησης; 

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναβολή της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου οφείλεται στις ρυθμίσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος (μισθολογικές αυξήσεις εργαζομένων ΟΤΑ και αντιμισθίες αιρετών). Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες συνέδεαν την καθυστέρηση με «ενστάσεις» του οικονομικού επιτελείου του κυβέρνησης, ως προς τα μέτρα που εχουν δημοσιονομικό κόστος και ανέφεραν ότι αν δεν κλείσει πρώτα η δεύτερη αξιολόγηση, το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να έρθει προς διαβούλευση.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΣ διέψευδαν τις πληροφοριες, ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά. Εξάλλου σημείωναν ότι πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, σε διαδοχικές παρεμβάσεις τόσο στη Βουλή, όσο και σε συνέντευξεις του έχει ξεκαθαρίσει ότι το νομοσχέδιο θα έρθει άμεσα στη Βουλή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι 26 Φεβρουαρίου μιλώντας στην Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη ο κ. Σκουρλέτης είχε αναφέρει: «Φιλοδοξούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες να καταθέσουμε εν πάση περιπτώσει αυτό το πολυνομοσχέδιο σκούπα» ή όπως αλλιώς έχει ονομαστεί, (…) θα είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αποσυμπιέσει κάπως τα πράγματα και θα μας ανοίξει κι εμάς τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με αυτό εδώ που κάνουμε αυτή τη στιγμή στη δεύτερή του φάση, να δούμε δηλαδή τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές». Μάλιστα ο ίδιος σε άλλη τοποθέτηση του εντός του κοινοβουλίου είχε προσδιορίσει την έλευση του, αμέσως μετά την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης για την καταβολή των δεδουλευμένων στους συμβασιούχους.

Οι βασικές ρυθμίσεις του Πολυνομοσχεδίου

Στελέχη του ΥΠΕΣ, πάντως διαβεβαιώνουν ότι η κατάθεση του είναι θέμα ημερών. Το πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται να προωθήσει επείγουσες και αναγκαίες ρυθμίσεις που θα επιλύσουν πρακτικά ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους δήμους, ενώ φιλοδοξεί να δώσει και οριστικές λύσεις σε ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους. Μάλιστα οι ίδιες πηγές μας έκαναν λόγο για τρεις βασικές ενότητες που αφορούν:

Πρώτη: Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των ΟΤΑ

Δεύτερη: Παρεμβάσεις για μισθολογικές απολαβές των αιρετών (αποζημίωση σε δημοτικούς συμβούλους και αντιμισθία σε περισσότερους αντιδημάρχους)

Τρίτη: Καθορισμό μια σειράς μισθολογικών ζητημάτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ

Για τα εργασιακά μεταξύ άλλων θα προβλέπεται για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και το γάλα που οφείλεται σε εργαζομένους καθαριότητας από προηγούμενα έτη θα τους καταβληθούν σε χρήμα.

Παράλληλα θα ρυθμίζονται και μισθολογικά θέματα εργαζομένων, όπως το ύψος του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Για τα μισθολογικά των αιρετώνα θ α υπάρχει άρθρο για την επαναφορά της διάταξης για την αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.

Θα δίνει λύση για το θέμα της δυνητικής αντιμισθίας όλων των αντιδημάρχων, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, οι αιρετοί έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές απαιτήσεις απουσίας από την εργασία τους και εξόδων μετακίνησης.

Θα περιληφθεί άρθρο που θα αφορά το θέμα των «ποινικών ευθυνών» των δημάρχων.

Σε ότι αφορά τις γενικότερες ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ θα υπάρχει διάταξη για τις νέες δυνατότητες που θα δίνονται στους ΟΤΑ για την συμμετοχή τους, σε επενδυτικά έργα.

Επίσης θα περιέχει ρύθμιση που θα αφορά τις οφειλές των πολιτών προς τους δήμους, όπου θα δίνεται η δυνατότητα για την αποπληρωμή τους, σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

Στο πολυνομοσχέδιο, επίσης θα υπάρχει και ρύθμιση που αφορά το τέλος 5%, επί του Τζίρου των καταστημάτων για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης και χορευτικά κέντρα με μουσική.

Τι δεν θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο

Εκτός του πολυνομοσχεδίου θα μείνουν όλα τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές στον Καλλικράτη, οι οποίες θα υπαχθούν σε νέο νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης στο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, δεν θα ενταχθεί το θέμα του «ελεγκτή νομιμότητας» αλλά και η αλλαγή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η οποία με βάση το προηγούμενο πολυνομοσχέδιο Κουρουμπλή προβλεπόταν να «σπάσει» στα δύο: Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου είναι γενικότερα θέματα για τις αλλαγές στο κράτος και θα ενταχθούν στο ν/σ για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.