Σκουρλέτης: "Τις αμέσως επόμενες ημέρες" το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
25
Οκτώβριος
Back

Σκουρλέτης: “Τις αμέσως επόμενες ημέρες” το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Τις «αμέσως επόμενες ημέρες, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, πρόκειται να κατατεθεί το περίφημο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ. Αυτό επιβεβαίωσε μιλώντας στην Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης τονίζοντας χαρακτηριστικά:  «Προχωράμε με βάση αυτόν τον σχεδιασμό και φιλοδοξούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες να καταθέσουμε εν πάση περιπτώσει αυτό το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» ή όπως αλλιώς έχει ονομαστεί, θα έχουμε και τις ρυθμίσεις των οφειλών και νομίζω ότι θα ανακουφίσει πολλές περιπτώσεις, θα προκαλέσει συζήτηση σε κάποιες άλλες, διότι θα έχετε δει δυστυχώς ότι η πολιτική ζωή υπαγορεύεται και από άλλες σκοπιμότητες, καμιά φορά θέματα τα οποία αν ήταν κάποιος άλλος στην κυβέρνηση θα τα έκανε με μεγάλη ευκολία, όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση προσπαθεί να εφεύρει επιχειρήματα για να διαφοροποιηθεί. Νομίζω, όμως, ότι θα είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αποσυμπιέσει κάπως τα πράγματα και θα μας ανοίξει κι εμάς τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με αυτό εδώ που κάνουμε αυτή τη στιγμή στη δεύτερή του φάση, να δούμε δηλαδή τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές», πρόσθεσε.

Τι θα περιλαμβάνει

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, το ν/σ το οποίο θα αποτελείται από τουλάχιστον 100 άρθρα πρόκειται να κατατεθεί για διαβούλευση το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, και, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται να προωθήσει επείγουσες και αναγκαίες ρυθμίσεις που θα επιλύσουν πρακτικά ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους δήμους, ενώ φιλοδοξεί να δώσει και οριστικές λύσεις σε ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους.

Ανάμεσα στα άλλα, το πολυνομοσχεδίο, θα περιλαμβάνει το θέμα της επαναφοράς της διάταξης για την αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.

 Θα δίνει λύση για το θέμα της δυνητικής αντιμισθίας όλων των αντιδημάρχων, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, οι αιρετοί έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές απαιτήσεις απουσίας από την εργασία τους και εξόδων μετακίνησης.
Επίσης θα υπάρχει άρθρο που θα αφορά το θέμα των «ποινικών ευθυνών» των δημάρχων. Πρόβλεψη θα υπάρχει και για τις νέες δυνατότητες που θα δίνονται στους ΟΤΑ για την συμμετοχή τους, σε επενδυτικά έργα.
Επίσης θα περιέχει ρύθμιση που θα αφορά τις οφειλές των πολιτών προς τους δήμους, όπου θα δίνεται η δυνατότητα για την αποπληρωμή τους, σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

Με άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα επιχειρηθεί να διευθετηθούν και εργασιακά ζητήματα χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων, όπως των εργαζόμενων στην καθαριότητα που, όπως προβλεπόταν στο πολυνομοσχέδιο Κουρουμπλή, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και το γάλα που τους οφείλεται από προηγούμενα έτη θα τους καταβληθουν σε χρήμα.

Παράλληλα θα ρυθμίζονται και μισθολογικά θέματα εργαζομένων, όπως το ύψος του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!